QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Barborka je 1 500. miminkem narozeným ve fakultní porodnici v roce 2017

23.06.2017 11:31

FN Plzeň je v polovině "porodní" sezóny. Každý rok se ve fakultní nemocnici narodí přes 3 tisíce miminek. V tomto týdnu byl překročený počet 1500 miminek...

1500 miminko 006

Každoročně je velký mediální zájem o první miminko roku v Plzeňském kraji. Fakultní nemocnice ale nyní hlásí "poločas" porodního roku. V pořadí 1500. miminkem se stala Barborka, která se narodila v tomto týdnu.

Ve FN Plzeň přijde na svět každoročně více jak 3000 dětí, v loňském roce to bylo přesně 3 101 dětí. Zdravotníci tak v posledních dnech netrpělivě očekávali rodiče, kteří  budou mít miminko v pomyslné polovině roku a budou mu moci připsat  číslo 1 500.  V úterý 20.června se to podařilo paní Zuzaně Slivkové, která ve 13:57 přivedla na svět dceru Barborku s mírami 3 100 gramů a 50 cm.

"Barborka je naše  první miminko, moc jsme se na ní těšili. Přišla na svět o týden dřív, porod probíhal přirozenou cestou necelých 11 hodin. Rodila jsme poprvé, služby a péče fakultní porodnice mne mile překvapily. Jsem moc spokojená,“ říká šťastná maminka.  Rodina žije ve Zdemyslicích a v budoucnu plánují pro malou Barborku  dalšího sourozence.

"Jsme velmi rádi, že maminky mají v naši porodnici důvěru, jezdí k nám rodit ženy i z velmi vzdálených míst. Děláme vše pro to, aby ženy při porodu vnímaly pohodové rodinné  prostředí, nabízená péče  a služby jsou na profesionální úrovni. Důvěra je jedním ze základních pilířů, které spojují maminku a personál. Stále se snažíme naše služby zlepšovat a nabízet nové. Například pro zmírnění porodních bolestí nabízíme maminkám ´rajský´ plyn, který je naprosto bezpečný jak pro maminku, tak hlavně pro miminko a podáváme jej bezplatně. Další nabídkou je aromaterapie spolu s relaxační hudbou a v neposlední řadě bych rád zmínil naše předporodní kurzy, o které je velký zájem, účastníkům je v závěru nabídnuta prohlídka porodních pokojů a oddělení šestinedělí. Samozřejmostí  jsou kurzy cvičení pro těhotné,“ říká přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Zdeněk Novotný.

Porod je stále porod, každá žena ho prožívá jinak. Ale zásadní je fakt, že rodící maminka je dnes partnerem, který spolurozhoduje o porodu či léčbě.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24