Návštěvníci se naučili čepovat pivo
Závěrem prohlídky čekala na návštěvníky ochutnávka piv Gambrinus, při níž jim byl milým společníkem pan Zdeněk Polák, který je v pivovaru Gambrinus sládkem již pětatřicet let.
"Mám uvařeno osmnáct milionů hektolitrů piva," odpovídá s úsměvem na otázku, kolik za těch pětatřicet let uvařil piva. Po ochutnávce se návštěvníci naučili správně čepovat pivo a druhou sklenici si již naplnili sami. Na výběr měli Gambrinus světlý, který v březnu v 19. ročníku prestižní soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2011 získal ocenění Nejlepší české výčepní pivo, dále Gambrinus 11° Excelent nebo Gambrinus Premium.
"Gambrinus byl vždycky zastáncem toho, že se nebude nic dovážet a že se bude všechno vařit z domácí produkce. To znamená, že ječmen používáme jenom z Moravy a Čech, co se týče vody, máme vlastní studny, chmel je jedině z Žatce, protože ten je nejlepší na světě," uvedl sládek Zdeněk Polák.
Současně s úsměvem na základě dlouholetých zkušeností dodává, že pivo dělá mezi lidmi dobrou náladu, ale všeho s mírou. Pět piv dělá dobrou náladu, při deseti lidé často zpívají, ale při patnácti už se často také perou.
"Byl jsem udivený tím, jak měli v pivovaru krásně čistý prostor dole pod varnými tanky. A ty nerezové trubky byly tak krásně vyrovnaný, to jsem koukal, to byla skutečně machovská práce nějakého odborníka," uvedl pan Jarda, jeden z návštěvníků prohlídky. I on si zkusil načepovat vlastní pivo. "A pochválili mě!" usmíval se.
Nechyběl doprovodný program
Od 13.00 hodin mohli návštěvníci změřit své síly v Gambrinus městečku na nádvoří plzeňského pivovaru a zasoutěžit si o let balónem a další zajímavé ceny.
Připraven byl zápas sumo, gladiátorská aréna, krocení divoké plechovky pod pivní vlnou, jízda na miniskejtech, závod na koloběžkách a celá řada dalších zábavných disciplín a soutěží.
Pochopitelně nechyběla ani dobrá muzika. O hudební zábavu se postaraly kapely V3ska, Palice a Semtex.
A co nemohlo chybět určitě, byl kelímek dobrého nefiltrovaného piva Gambrinus v ruce téměř každého návštěvníka. Připraveny byly k občerstvení opečené klobásy a další dobroty.
Další fotografie ze Dne otevřených dveří pivovaru Gambrinus si prohlédněte zde.