Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Gambrinus otevřel své dveře veřejnosti

14.05.2011 17:22

V sobotu 14. května se veřejnosti otevřely dveře pivovaru Gambrinus. Připraveny byly prohlídky pivovaru, ochutnávka piva, celá řada soutěží a sportovních klání a pochopitelně nechyběla ani dobrá muzika. Qap.cz vám přináší fotografie z akce.

Zdeněk
IMG_2098IMG_2099IMG_2100IMG_2103IMG_2105IMG_2108IMG_2111IMG_2115IMG_2124IMG_2125IMG_2126IMG_2128IMG_2134IMG_2144IMG_2149IMG_2156IMG_2157IMG_2160IMG_2165IMG_2167IMG_2169IMG_2172IMG_2173IMG_2179IMG_2185IMG_2193IMG_2194IMG_2199IMG_2200IMG_2202IMG_2203IMG_2206IMG_2209IMG_2216IMG_2218IMG_2221JardaKateřinaPavelZdeněk

V sobotu 14. května se nádvoří pivovaru Gambrinus začalo plnit příznivci piva z Plzně a nejen odtud. Nikdo si nechtěl nechat ujít den, kdy pivovar Gambrinus otevírá dveře široké veřejnosti a nechává nahlédnout pod pokličku sládkům při vaření piva.

Prohlídky pivovaru Gambrinus

Pro návštěvníky byly připraveny prohlídky pivovaru. Dobře udělali ti, kteří si prohlídku předem rezervovali. Již časně ráno byla kapacita prohlídek plně vyčerpána.

"Já jsem si prohlídku rezervoval, ale přede mnou stáli nějací lidé ze Strakonic a ti už nebyli na prohlídku připuštěni, protože je prý plno. Na prohlídku se těším, plzeňské pivo je jediné na světě!" uvedl Pavel z Plzně.

Každé čtvrté pivo, které se v České republice vypije, je právě pivo Gambrinus. Možná i to mělo vliv na obrovský zájem a masovou účast návštěvníků na Dni otevřených dveří v pivovaru.

Účastníci prohlídky se dozvěděli základní fakta z historie pivovaru, seznámili se s významnými osobnostmi, jakými byli Emil Škoda, Richard Krofta a František Hlaváček, kteří neodmyslitelně spojili svá jména s pivovarem Gambrinus.

Z historie pivovaru

První akciový pivovar, dnešní Gambrinus, byl založen v roce 1869. Jeho budova se nacházela nedaleko tehdejšího Měšťanského pivovaru. V letech 1909–1919 se zde vyrábělo pivo s názvem Kaiserquell. To bylo krátce po vzniku Československé republiky přejmenováno na Plzeňský Gambrinus.

Pivovar expandoval především koncem 20. let. Tou dobou probíhal tvrdý konkurenční boj mezi plzeňskými pivovary.

V září roku 1946 byl pivovar prezidentským dekretem znárodněn. Budoucnost pivovaru byla ohrožena především v důsledku škod, které utrpěl při náletu na konci války. Tehdy se však především František Hlaváček zasloužil o znovuobnovení a obhájení významu pivovaru.

V roce 1959 došlo ke sloučení závodů Gambrinus a Prazdroj pod jednotné označení závod Plzeň. Součástí skupiny Plzeňský Prazdroj zůstal Gambrinus dodnes.

Gambrinus Aréna

Součástí prohlídky byla i tzv. Gambrinus Aréna, unikátní interaktivní prostor, kde se návštěvníci mohli projet minulostí na pohyblivém voze a přitom sledovat krátký film z historie pivovaru, nebo utkat se v souboji kytar, případně zkusit penaltový rozstřel proti zkušenému brankáři.

Návštěvníci se naučili čepovat pivo

Závěrem prohlídky čekala na návštěvníky ochutnávka piv Gambrinus, při níž jim byl milým společníkem pan Zdeněk Polák, který je v pivovaru Gambrinus sládkem již pětatřicet let.

"Mám uvařeno osmnáct milionů hektolitrů piva," odpovídá s úsměvem na otázku, kolik za těch pětatřicet let uvařil piva. Po ochutnávce se návštěvníci naučili správně čepovat pivo a druhou sklenici si již naplnili sami. Na výběr měli Gambrinus světlý, který v březnu v 19. ročníku prestižní soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2011 získal ocenění Nejlepší české výčepní pivo, dále Gambrinus 11° Excelent nebo Gambrinus Premium.

"Gambrinus byl vždycky zastáncem toho, že se nebude nic dovážet a že se bude všechno vařit z domácí produkce. To znamená, že ječmen používáme jenom z Moravy a Čech, co se týče vody, máme vlastní studny, chmel je jedině z Žatce, protože ten je nejlepší na světě," uvedl sládek Zdeněk Polák.

Současně s úsměvem na základě dlouholetých zkušeností dodává, že pivo dělá mezi lidmi dobrou náladu, ale všeho s mírou. Pět piv dělá dobrou náladu, při deseti lidé často zpívají, ale při patnácti už se často také perou.

"Byl jsem udivený tím, jak měli v pivovaru krásně čistý prostor dole pod varnými tanky. A ty nerezové trubky byly tak krásně vyrovnaný, to jsem koukal, to byla skutečně machovská práce nějakého odborníka," uvedl pan Jarda, jeden z návštěvníků prohlídky. I on si zkusil načepovat vlastní pivo. "A pochválili mě!" usmíval se.

Nechyběl doprovodný program

Od 13.00 hodin mohli návštěvníci změřit své síly v Gambrinus městečku na nádvoří plzeňského pivovaru a zasoutěžit si o let balónem a další zajímavé ceny.

Připraven byl zápas sumo, gladiátorská aréna, krocení divoké plechovky pod pivní vlnou, jízda na miniskejtech, závod na koloběžkách a celá řada dalších zábavných disciplín a soutěží.

Pochopitelně nechyběla ani dobrá muzika. O hudební zábavu se postaraly kapely V3ska, Palice a Semtex.

A co nemohlo chybět určitě, byl kelímek dobrého nefiltrovaného piva Gambrinus v ruce téměř každého návštěvníka. Připraveny byly k občerstvení opečené klobásy a další dobroty.

Další fotografie ze Dne otevřených dveří pivovaru Gambrinus si prohlédněte zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT