QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Berušky útočí! V Plzni se jich objevila doslova hejna - FOTKY

17.10.2016 14:43

Doslova stovky a tisíce berušek se v posledních dnech objevily na řadě míst v Plzni. Některé domy jimi byly úplně obsypané. Kde se tolik berušek vzalo?

Na řadě míst se v neděli za slunečného počasí objevila doslova hejna berušek. Na první pohled šlo ale o trochu odlišné berušky od klasických slunéček sedmitečných.

Uchránit před nimi byt bylo na mnoha místech skoro nemožné. Stačilo špatně dovřít okno a lidé měli během chvíle v bytě i desítky berušek. Podobná situace se přitom v posledních letech na podzim opakuje s železnou pravidelností. Podle entomologů je to klasický jev před příchodem skutečné zimy, kdy se snaží hmyz dostat do úkrytu.

Jiná barva, jiné tečky...Plzeň obsadily asijské berušky...

Na první pohled je ovšem jasné, že invazi nespustily klasické berušky. Podle odborníků jde o takzvané asijské berušky. Ty mají víc teček a jsou spíš oranžové než jasně červené. Objevily se také černé berušky s černými tečkami, také v tomto případě jde o asijské konkurentky klasických berušek. Na rozdíl od těch navíc ty asijské dokážou i kousnout, což se ukazuje podobně jako štípnutí od mravence. Na kousnutí od asijské berušky mohou mít nepříjemné reakce především alergici.

FOTO: čtenářka QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24