Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Dvě fakulty na ZČU zavedly menstruační pohotovost

15.04.2024 14:06

Feministický univerzitní kroužek (FUK) se rozhodl bojovat proti menstruační chudobě. Aktivita jeho členek a členů našla podporu u vedení Fakulty aplikovaných věd i Fakulty filozofické, vedení Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ji po vyhodnocení pilotního provozu chce rozšířit i na zbylé fakulty.

menstruační pohotovost_2024_ZČU (1)
menstruační pohotovost_2024_ZČU (1)menstruační pohotovost_2024_ZČU (2)

Fakulta aplikovaných věd a Fakulta filozofická zavádí jako první součásti Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) takzvanou menstruační pohotovost.

Na vybraných dámských toaletách označených samolepkou s bílou kapkou v červeném kruhu budou díky aktivitě Feministického univerzitního kroužku (FUK) a její podpoře od tohoto semestru k mání chlorem nebělené, neparfémované, organické vložky a tampony různých velikostí nebo vlhčené ubrousky.

„Popsat moji radost snad ani nejde,“ říká za FUK jedna z iniciátorek novinky Lenka Lejčková, studentka Fakulty právnické. „Po roce schůzek, vytváření podkladů, psaní dopisů a mailů, vytváření informační kampaně a spoustě dalších drobných kroků nemůžu uvěřit, že jsem minulý týden konečně na vlastní oči na toaletách Fakulty aplikovaných věd viděla menstruační pomůcky,“ dodává.

Jitka Paitlová z katedry filozofie Fakulty filozofické, která FUK před dvěma lety spoluzaložila, doplňuje, že téma menstruační chudoby se poprvé řešilo vloni na panelové diskuzi, již kroužek pořádal k MDŽ. „Vloni v březnu jsme začali jednat s novým vedením ZČU, nakonec se nám podařilo dohodnout, že se menstruační pohotovost zavede nejprve na jedné technické a jedné humanitní fakultě,“ popisuje Jitka Paitlová.

Fakulta filozofická by měla Fakultu aplikovaných věd brzy následovat, i tam se na nejexponovanějších toaletách objeví košíčky s hygienickými potřebami. 

Vedení ZČU vzalo zkušební provoz menstruační pohotovosti na zmíněných fakultách na vědomí. „Během tohoto semestru bude fungovat pilotně a v obou případech zajistí její financování a realizaci fakulty. Poté se její průběh vyhodnotí, a pokud tomu výsledky nebudou bránit, chtěli bychom její fungování nastavit na celouniverzitní úrovni. Bylo by přirozené postupovat stejně jako při pořizování dalších hygienických pomůcek, doplňování by probíhalo společně v rámci běžného úklidu. Až skončí pilotní provoz, budeme také moci lépe odhadnout potřebné náklady,“ říká prorektor pro koncepci vzdělávání a záležitosti studujících Jiří Kohout.

Jitka Paitlová závěrem upozorňuje, že na projektu menstruační pohotovosti se od samého začátku podílejí i mužští členové FUKu a shrnuje: „Jsem přesvědčená, že tato na první pohled malá, z pohledu nemenstruujících osob zcela nerozpoznatelná změna významně zvýší kvalitu univerzitního prostředí a míru safe space pro všechny příští generace studujících i zaměstnaných na ZČU.“

Foto ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT