QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čekárna v Klatovské nemocnici se proměnila v lesní mýtinu

28.04.2017 22:30

Mnohem příjemnější prostředí teď nabízí čekárna dětských ambulancí v Klatovské nemocnici. S proměnou na lesní mýtinu pomohla herečka Chantal Poullain.

čekárna

Vylepšení čekárny dětských ambulancí proběhlo ve třech etapách. "V první byla odstraněna příčka, která oddělovala dva menší prostory. Čekárna je tak vzdušnější a děti mohou pod dozorem rodičů využívat více místa,“ popisuje manažerka kvality nemocnice Vladimíra Nováčková.  Měnila se i podlahová krytina, stropní podhledy a vznikla barevná tematická výmalba. V poslední etapě se instalovalo obložení, dřevěná výzdoba a herní prvky. Práce probíhaly zpravidla o víkendech, aby nebyl narušen provoz ordinací.

Tématem projektu je Svět v lese. Ze stěn na děti shlížejí lesní zvířátka, některé i jako hrací prvky. Dotázaným rodičům i dětem se nové úpravy líbí. "Návštěvu doktora berou děti vždy jako nutné zlo, které je navíc často spojené s nějakou bolestí. V tomto prostředí je snadnější případné čekání vydržet a děti před vyšetřením zklidnit,“ říká jedna z maminek Jana Šůsová. 

Nadace Archa herečky Chantal Poullain na stavební úpravy a výzdobu poskytla přes 420 tisíc korun. "Důvod, proč o tohle všechno usiluji je prostý, v nemocnici by se nemělo léčit pouze tělo, ale i obolavělá duše. Pohoda a harmonie jsou přece základním předpokladem fyzického zdraví,“ vysvětluje  Chantal Poullain s tím, že v 90. letech byla spousta zdravotnických zařízení, i těch pro děti, smutných a neútulných. "Proto jsme se rozhodli zateplovat studené neosobní prostředí barvami, obrázky, hernami, navodit u dětí pocit bezpečí a zmírnit jejich duševní strádání či strach,“ doplňuje herečka.

FOTO: Klatovská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24