QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Celníci kontrolují dálniční známky. D5 je pod dohledem tří speciálních aut

21.02.2017 19:39

Loni celníci v Plzeňském kraji odhalili téměř 1 200 hříšníků, kteří jeli po dálnici D5 buď bez známky nebo ji neměli správně vylepenou. Kontroly pokračují i letos.

2016-1-12-1321celník s laserovou tužkou

Od února platí už jen nové dálniční známky na letošní rok a celníci se opět zaměří na kontroly řidičů na dálnici D5.  Úsek dlouhý 145 kilometrů mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy je pod dohledem tří speciálně vybavených vozidel celníků.

 "Už druhým rokem jsou známky opatřeny ochranným prvkem, který celníci kontrolují pomocí laserového pera. Krátkým posvícením na nalepenou dálniční známku lze poznat, zda se nejedná o padělek,“ uvádí mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Jitka Blahutová s tím, že loni nebyl v kraji zjištěn žádný padělek.

"Celníci v uplynulém roce zjistili na úseku dálnice mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy u osobních aut 1 160 případů porušení právních předpisů, tedy chybějící, neplatnou nebo chybně vylepenou dálniční známku,“ dodává mluvčí. Za většinu přestupků padly blokové pokuty v celkové výši přes 836 tisíc korun.

Celníky zajímalo i mýtné. "U nákladních vozidel bylo zjištěno 3 004 případů porušení zákona v oblasti elektronického mýtného, z toho 2741 jich bylo vyřešeno na místě blokovou pokutou,“ sděluje Jitka Blahutová. Dalších 263 případů se řešilo ve správním řízení. Ve srovnání s rokem 2015 ubylo přestupků u osobních aut a naopak přibylo jich u nákladních vozidel.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24