Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kdy péct beránka, kdy nabarvit vajíčka? Velikonoce mají své tradice

13.04.2017 10:41

Velikonoce vyvrcholí v neděli a v pondělí. Se dny, které tomu předchází, je ale spojená řada tradic. Připomeňte si, jaké by se měly dodržovat...

FOTO_QAP_CZ (24)

Samotným Velikonocům předchází podle křesťanské tradice i čtyřicetidenní půst, který právě během velikonočních svátků končí. S jednotlivými dny velikonočního období se vždy pojila řada tradic, zvyků i pověr.

Za sebou už máme Škaredou středu. Velikonoce pak vyvrcholí Hodem Božím Velikonočním a Velikonočním pondělím. Jenomže do té doby zbývá ještě několik dnů...

Zelený čtvrtek

Už podle názvu je poměrně jasné, že čtvrtek před Božím hodem Velikonočním byl spojenýn s přírodou. Jíst se měla zejména zdravá jídla připravovaná hlavně ze zeleniny. V české tradici se velmi často na Zelený čtvrtek jedl špenát nebo zelí. Podle pověry to samozřejmě znamenalo, že člověk zůstane celý rok zdravý.

V minulosti lidé v tento den vstávali hodně brzy, den začínal modlitbou a tradicí bylo také omývání ranní rosou. To mělo zabránit nemocím. Odpoledne už se nepracovalo, ale pekly se tradiční jidáše. Když se potíraly medem, měly opět zaručit zdraví.

Při večerní mši naposledy zvoní zvony, pak "odletí do Říma" až do Bílé soboty. V lidové tradici už v dalších dnech místo zvonů zněly vesnicemi řehtačky.

Velký pátek

Velký pátek je z křesťanského pohledu připomínkou dne smrti a ukřižování Ježíše Krista. Celý den byl vždy ve znamení rozjímání a smutku. Zároveň jde o den velkého půstu, který právě vrcholí.

V lidových tradicích měl Velký pátek velkou čarovnou moc. Otevírat se měly hory, skály i zem a vydávat měly své poklady. Na souš z vody měli dokonce vystupovat vodníci.

V tento den se ovšem například ani neměly půjčovat věci, protože by byly očarované. Zároveň se ale nemělo ani rýt nebo okopávat a už vůbec se nemělo prát prádlo. To by totiž bylo podle pověry namáčeno do krve Kristovy. Protože zvony už "odlětěly do Říma" chodili chlapci po vsi a řehtačkami i říkankami hlásili poledne klekání.

Bílá sobota

V tento den končil čtyřicetidenní půst. Také sobota patřila a dodnes patří ke dnům, kdy finišují přípravy. Uklízí se, pečou mazance a velikonoční beránci, barví se a zdobí vajíčka a pletou se pomlázky. Označení "bílá" bylo spojené i s tím, že v minulosti se v sobotu před Božím hodem velikonočním bílily světnice.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství