České dráhy rozšíří wifi připojení v desítkách spojů

27.09.2016 7:01

Cestování vlakem také v Plzeňském kraji by mělo být zase o něco komfortnější. České dráhy chystají rozšíření wifi připojení na řadu další spojů. Čtěte podrobnosti!

FOTO_QAP_CZ (30)

Připojení k internetu prostřednictvím palubní WiFi sítě se rozšíří během prvního pololetí příštího roku na desítky dalších spojů a na další vlakové linky. České dráhy vyhlásily veřejnou zakázku na dodávku a implementaci technologie pro poskytování přístupu k veřejné internetové síti.

Služba by se měla v příštích 9 měsících rozšířit v rámci Plzeňského kraje například na linkách do Prahy, Klatov a Železné Rudy. V současnosti je internet dostupný prostřednictvím palubní sítě WiFi už ve více než 550 vlacích národního dopravce.

"Bezplatné WIFI připojení k internetu je v současnosti nejčastěji požadovaná doplňková služba od našich zákazníků, proto pokračujeme v zavádění této technologie,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu. "Díky zavedení WiFi do 89 vozů pro dálkovou dopravu nabídne národní dopravce během prvního pololetí roku 2017 nově připojení k internetu na frekventované lince z Prahy do Tábora, Českých Budějovic a dále až do Lince. Více vlaků nabídne WiFi také mezi Prahou a Plzní a nově bude tato služba rozšířena až do Klatov a Železné Rudy."

Vítěz veřejné soutěže bude mít půl roku od podpisu smlouvy na instalaci a schválení WiFi technologie do 62 velkoprostorových vozů 2. třídy typu Bdpee231, do 12 oddílových vozů 1. a 2. třídy typu ABmz346 a 15 velkoprostorových vozů 1. a 2. třídy typu ABpee347.

České dráhy v současnosti disponují téměř 500 vozy, ve kterých je dostupný internet prostřednictvím palubní sítě WiFi. Internet prostřednictvím WiFi je na území České republiky dostupný také ve vybraných vozech zahraničních železnic zařazených do mezistátních vlaků, především z Rakouska a ze Slovenska.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24