QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chcete na uměleckou školu? Přípravu nepodceňujte

18.09.2015 11:46

Pro ty, kteří se hlásí na nejrůznější umělecké školy, je právě teď nejvyšší čas začít s intenzivní přípravou. Speciální kurzy nabízí i plzeňská škola Výtvarno.

FOTO_výtvarná škola Výtvarno (1)

Už na začátku příštího roku se rozjedou talentové zkoušky v rámci přijímacích řízení na nejrůznější umělecké školy. Pro ty, kteří se chtějí vydat na tuto dráhu, jde tedy už teď skutečně do tuhého. Na přípravu mají totiž poslední měsíce.

Štěstí přeje připraveným. Motto, které se v praxi potvrzuje velmi často, platí zejména pro ty, kteří se chystají na nejrůznější přijímací řízení. Stejné je to i u těch, které zlákal svět umění a i když inspirace je důležitá, technika a píle se obejít nedají. Právě teď je tak nejvyšší čas začít s intenzivní přípravou na talentové zkoušky. Ty jsou u uměleckých škol vstupenkou do dalších kol řízení. A na takzvané talentovky dojde už v lednu. Kurz intenzivní přípravy aktuálně nabízí výtvarná škola Výtvarno v Divadelní ulici v Plzni.

„Dá se říct, že je to intenzivní příprava, taková takzvaně nalejvárna po dobu tří měsíců. Talentové zkoušky na umělecké školy probíhají většinou v lednu. Je ovšem potřeba, aby člověk měl už předtím nějakou přípravu. Nejde to tak, že by přišel na přípravu na přijímací zkoušky a za tři měsíce se naučí malovat. To zkrátka nejde,“ říká zakladatelka a majitelka školy Jana Holenková.

Maximální péče lektora a individuální přístup. „Úspěšnost u přijímacích zkoušek máme téměř stoprocentní,“ říká zakladatelka výtvarné školy.

Škola Výtvarno se v souvislosti s talentovými zkouškami pyšní úctyhodným skóre. Úspěšnost studentů je totiž 99 procent. Základ úspěchu je jasný. Individuální přístup ke studentům a co největší péče lektorů. V případě přípravy na přijímací řízení je v kurzu jen pět až šest lidí, aby se lektor mohl každému věnovat maximálně.

„Může se stát, že zadáváme i práci domů. To ovšem souvisí právě s těmi přijímacími zkouškami. Musí prostě pracovat i doma,“ říká otevřeně Jana Holenková. „Záleží samozřejmě na tom, na jakou školu se člověk hlásí. Každá má přijímací řízení jiné, nicméně ten záběr je stejný. Někde dokonce dostávají i zadaný úkol, který musí k přijímačkám přinést. I to tady s nimi potom můžeme řešit. Někteří studenti chtějí také certifikát, aby se u přijímacích zkoušek prokázali, že skutečně prošli intenzivní přípravou. I když nejsme škola pod ministerstvem školství, tak certifikát můžeme vystavit jako doklad o absolvování přípravy.“

Přípravný intenzivní kurz začíná už v pátek 25. září. Nicméně, kdo se ještě nepřihlásil nebo zaváhal, má ještě šanci. „To nevadí, může se přihlásit, zařadíme ho například do jiného kurzu, kde ho takzvaně dopilujeme nebo tady zůstane déle a budeme s ním pracovat.“

I když se zdá, že talent k úspěchu stačí, není to úplně pravda. Toho, na čem se během kurzu pracuje, je totiž široké spektrum. „Jde třeba o čas. Například malují džbánek. Tak aby vypadal dobře, zvládnou to třeba za čtyři hodin. Ovšem tam budou muset namalovat zátiší a budou na to mít jen dvě nebo tři hodiny. Takže jde i o práci na čas, kterou s nimi trénujeme. Jde ale o mnoho dalších věcí. Musí znát perspektivu, musí být vykreslení, musí mít sladěnou ruku s okem, musí umět měřit vzdálenosti, jak se k tomu postavit. Jakmile to člověk nezná, myslím, že nemůže uspět,“ vysvětluje Jana Holenková.

A jak se přihlásit? „Lidé mi volají osobně, domluvíme se. Mohou také napsat mail a dohodneme se nebo se zkrátka mohou zastavit,“ uzavírá majitelka školy. Telefonicky se mohou zájemci informovat na čísle 773 947 484 nebo osobně přímo ve škole na adrese Divadelní 2, Plzeň.

FOTO: výtvarná škola Výtvarno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24