QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co znamenají barvy na pentlích pomlázky, odkud se vzal velikonoční zajíček?

31.03.2018 8:13

Kde se vzal velikonoční zajíček nebo beránek a o čem vypovídají barvy stuh na pomlázce? Možná vás to překvapí. O Velikonocích má skoro všechno svůj význam...

FOTO_QAP_CZ (8)

Název Velikonoce

Tento nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, má název odvozen od Velké noci. A to byla noc, kdy právě Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Tradice

Už to není to, co to bývalo, ale přesto několik základních tradic přetrvává i v současné době. Patří sem neodmyslitelně vejce, které je symbolem života. Barví se z lidových zvyků a slečny jimi odměňují koledníky. Ti je za to omladí pomlázkou. A právě pomlázka není jen tal obyčejné proutí. Její mašličky a pentle mají také svá pravidla.

Barvy stuh na pomlázce

Kromě toho, že pomlázka musí být z mladého proutí, vážou sem koledníci pentle. Jen málokdo ví, jaká barva má jaký význam, protože každá barva má nějakou symboliku:

Rudá stuha = náklonnost a láska
Modrá = naděje
Žlutá = odmítnutí
Zelená = chlapec je dívce oblíbený

K další velmi oblíbené tradici patří polévání dívek, slečen a žen studenou vodou či dokonce vhození ženy do studené vany či potoka, pokud to možnost dovolí. Voda má podle tradice očistný charakter, čerstvá tekoucí voda zaručovala mládí a krásu.

Jako symbol záchrany a obětování se Ježíšem za záchranu a spásu světa je dalším symbolem Velikonoc beránek.

Zajíček zase pochází z pohanských rituálů oslavující příchod jara, avšak v v byzantských dějinách představoval zajíc Krista. Symbolika zajíce pochází z tradice oslav svátku pohanské bohyně plodnosti Eostre. Z jejího jména je odvozeno slovo Easter, anglický název křesťanských Velikonoc. Podle legendy bohyně Eostre proměnila ptáčka, který umrzl ve vánici, v zajíčka, který pak z vděčnosti každé jaro kladl vejce jako pták.

Jak se slaví jinde

V USA například v sobotu večer barví celé rodiny společně vajíčka a v pondělí je pak děti "loví". Jsou totiž dle legendy schována po domě a zahradě velikonočním zajíčkem.

V Anglii zase ženy přivazují muže k židlím a za propuštění chtějí peníze.

V Norsku je tradicí řešení vražd. Všechny velké televizní stanice vysílají kriminální a detektivní příběhy. Také noviny otiskují články, ze kterých mohou čtenáři zkusit odvodit, kdo je pachatelem. Samozřejmě také vychází mnoho knih. Dokonce i krabice od mléka bývají potištěny příběhy s vraždami.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24