Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Plzeň zažila obří razii pod dohledem ministra i policejního prezidenta - FOTKY

04.03.2017 3:51

Bary, herny a další podniky na rizikových místech v Plzni zažily v noci na sobotu jednu z největších razií. Zástupy policistů vzaly útokem podniky mimo jiné na Americké.

DSC06447

Bary, herny i další podniky v centru města a na dalších rizikových místech mají za sebou nejspíš největší policejní razii v historii. V noci na sobotu ji vzaly doslova útokem zástupy policistů, navíc nechyběl dohled ministra vnitra, policejního prezidenta, hejtmana a primátora města.

Kontroly se rozeběhly kolem desáté hodiny večer. Policisté se během mimořádné akce soustředili zejména na doklady, pátrali po hledaných osobách, dohlíželi na veřejný pořádek a zaměřili se mimo jiné i na vyhledávání drog. Do akce se tak zapojil i psovod se psem vycvičeným na vyhledávání omamných a psychotropních látek. Kontrolou prošly mimi jiné podniky v Kollárově ulici, ale i na pověstné Americké.

Obří zátah byl další v sérii opatření, která zejména v centru Plzně probíhají už několik měsíců. Zvýšený dohled se spustil kvůli zvyšujícímu se počtu nejrůznějších incidentů, rvaček a problémů s hosty klubů a podniků v centru města. Plynule ovšem navázal i na mimořádnou konferenci, která v Plzni od rána probíhala. Ta se soustředila na narůstající problémy v souvislosti se zahraničními dělníky. Podrobnosti ke konferenci najdete v článku zde.

"Musí to být o stále práci policie a ta ji odvádí. Je tu padesátiprocentní pokles (pozn. red.: počtu přestupků) v měsíci únoru oproti loňskému roku, to znamená, že je viditelné, že se to daří. Přítomnost policie v centru města je viditelná a budeme v tom pokračovat, dokud to bude potřeba," řekl ministra vnitra Milan Chovanec v průběhu akce.

DSC06517

Otázka financí na obdobná opatření prý není úplně na místě. Policie podle ministra bude muste mít peníze na podobná i dlouhodobá opatření. "Bude muset je mít. Tam, kde nastávají problémy, musí být policie přítomna. Není to jenom o Plzni, vyhodnovujeme další místa, kde se zvyšuje nápad přestupkové činnosti a budeme tam posilovat. Nemáme nekonečný počet policistů, na druhou stranu je potřeba dislokovat policisty do těchto míst. Zatím prostředky mají, pokud by došly, budeme je převádět a nezůstanou bez peněz. Neskončí to tím, že třeba v listopadu přestaneme tyto akce dělat. V centrech měst bude zase nejživější jaro a léto, kdy se do center měst stahují lidé, nechceme ale podcenit ani konec roku," uzavřel ministr vnitra.

Dohled v centru města v rizikových lokalitách zvýšilo i město prostřednictvím městské polciie. Muselo přibrat nové strážníky...

Do opatření, které má i dál bojovat s problémy a incidenty, se pustilo i město Plzeň. Podle primátora je to především otázka komunikace mezi státní a městskou policií, která momentálně funguje výborně. I díky tomu se daří počty přestupků a nejrůznějších konfliktů v centru snižovat. Město nicméně muselo nabrat nové strážníky a i zvýšený výkon služby stojí peníze.

"Rozhodně to znamená větší náklady už v souvislosti s tím, že jsme usilovali o to, aby byl posílený stav strážníků městské policie. To se podařilo. Jsou to podle mě ale peníze dobře investované, protože nám jde o bezpečnost občanů," uzavřel primátor Martin Zrzavecký s tím, že městské policii se skutečně podařilo naplnit stanovené počty strážníků.

Bezpečnostní opatření trvalo několik hodin, policie zkontrolovala na osm desítek lidí a sedm podniků...

V průběhu opatření policisté odhalili problémy s doklady i drogy. "Během akce policisté zkontrolovali 7 provozoven, 79 osob, z toho 23 cizinců. Čtyři cizinci neměli u sebe potřebné doklady, proto je policisté předvedli ke zjištění totožnosti. Jeden z nich byl veden v Schengenském informačním systému z důvodu pátrání po pobytu pro justiční orgány jiného státu. V blokovém řízení byl řešen jeden přestupek na úseku dokladů cizinců. U dvou osob služební pes odhalil omamné a psychotropní látky, vzhledem k množství se jednalo o přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi," shrnuje výsledky policejní mluvčí Martina Korandová.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT