QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

26.04.2024 20:48

Dnešní noc bude patřit vědě. Zapojí se Techmania i astronomové

30.09.2016 11:17

Efektní chemické pokusy nás čekají v Plasích i Klatovech. Připraveno je i pozorování noční oblohy. Tématem letošního ročníku Evropské noci vědců je bezpečnost.

Noc vědců

Každý ročník Noci vědců se nese v duchu jiného tématu. Tím letošním je bezpečnost. "A to bez ohledu na to, co si pod tímhle slovem představíte: bezpečnost na silnicích, bezpečí domova, bezpečně na internetu, bezpečnost při práci nebo bezpečné stahování aplikací do mobilního telefonu. Noc vědců nabídne odpovědi na otázku, jaká je v tom všem role vědy a rozkryje řadu nečekaných souvislostí,“ uvádí Hana Královcová z plzeňské Techmanie. Program v režii Techmanie se uskuteční ve středisku volného času Radovánek v Pallově ulici od 17 do 23 hodin. Techmania Science Center přispěje k letošnímu tématu bezpečnosti hrátkami s prolamováním hesel nebo se špionáží.

Programu Evropské noci vědců v Plasích bude dominovat chemie. Jedondušší pokusy představí studenti základních a středních škol, ty náročnější pak vysokoškolští pedagogové. Přípraveny jsou efektní pokusy s pokřivenými zrcady, hořícími bublinami, bouchacími plechovkami, faraonovým hadem nebo blesky. Pokud počasí dovolí, připraveno je i pozorování noční oblohy. Program před Centrem stavitelského dědictví doplní také čtyři  přednášky. Zamířit sem můžeme od 16 do 23 hodin.

Program s pokusy pro děti a rodiče s názvem Malé vědecké dividlo – přijďte a budete se divit nabídne od 19 do 22 hodin centrum zábavy a vzdělání Jednička ve Vídeňské ulici v Klatovech. Většinu pokusů si budou moci děti na místě vyzkoušet, zároveň tu bude k dispozici herna s logickými hrami. V okolí Jedničky proběhne šifrovaná hra na téma špióni.

Podrobný program všech zapojených míst je k dispozici zde.

FOTO: Radka Žáková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24