QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Družstevní byt

16.02.2018 15:21

Družstevní byty jsou zpravidla levnější než byty v osobním vlastnictví, takže pokud přemýšlíte nad prodejem či koupí družstevního bytu a říkáte si, zda to lze nebo nelze...

ilustrační foto_QAP_foto (1)

Družstevní byty jsou zpravidla levnější než byty v osobním vlastnictví, takže pokud přemýšlíte nad prodejem či koupí družstevního bytu a říkáte si, zda to lze nebo nelze, zda v tom není nějaký problém a nechcete se nechat napálit, možná Vám pomůže pár bodů, na které byste si měli dát pozor.

Na tyto věci byste se určitě měli zeptat:

  • jaké bytové družstvo byt vlastní, protože Vy v případě koupě družstevního bytu nekupujete byt, ale tzv. „členská práva a povinnosti“ v tomto družstvu. (Měli byste tedy znát dobře stanovy tohoto bytového družstva)
  • zda je prodávající řádným členem bytového družstva a zda má s tímto družstvem uzavřenou platnou nájemní smlouvu
  • zda je již splacena anuita (- anuitou bývá u družstevního bytu označována zbývající částka dluhu spjatého s družstevním podílem = bytem) nebo kolik zbývá doplatit
  • zda lze byt převést do osobního vlastnictví a za jakých podmínek (tímto převodem přestane byt vlastnit družstvo, ale bude váš)
  • zda se při případném převodu do osobního vlastnictví převádí i podíl na pozemku, na kterém je dům postaven (v některých případech se tento podíl musí od družstva odkoupit)

Dále záleží na tom, jak byste koupi takového bytu v Plzni financovali. Pokud máte vlastní zdroje, je celá záležitost jednodušší a další věci ohledně financování Vás nemusí zajímat. Družstevním bytem totiž nelze ručit, dokud není převeden do osobního vlastnictví. Takže pokud byste si na něj chtěli půjčit od banky, bude banka vyžadovat zástavu nemovité věci, a vy budete muset dát do zástavy jinou nemovitost anebo s bankou projednat jinou variantu financování např. tzv. předhypoteční úvěr. U většiny bank to problém není, pokud lze následně byt převést do osobního vlastnictví, ale je potřeba si tyto věci důkladně prověřit předem.

Pokud budete chtít převést byt do osobního vlastnictví a jste řádným členem bytového družstva (= máte s bytovým družstvem podepsanou platnou nájemní smlouvu), tak nebudete platit daň z nabytí nemovitých věcí (tento případ je dle Zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí § 8 odst. 1) osvobozen). Pouze podáte daňové přiznání k této dani na příslušný finanční úřad a to do 3 měsíců od doby, kdy bylo vlastnické právo převedeno na katastru nemovitostí (Úřad pouze informujete a daň neplatíte.).

Samotný převod členských práv a povinností na bytovém družstvu je poměrně rychlý. Stačí pouze sepsat Smlouvu o převodu členských práv a povinností (některá družstva mají svojí vlastní smlouvu, většinou je možné její vzor stáhnout na stránkách bytového družstva) a zajít na příslušné bytové družstvo a tam smlouvu o převodu předložit (musejí zde být přítomny obě strany kupující i prodávající). Následně bytové družstvo podepíše s kupujícím nájemní smlouvu.

 

Realitní makléř RK Pubec

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24