Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Umíte koupit školákovi správnou tužku a pero?

22.08.2010 11:42

Poslední školní týden je tu a vy vyrážíte nakoupit malému školákovi potřeby do školy. Víte, že i koupě tužky je důležitá? Poradíme vám, jaké psací potřeby koupit.

Chystáte se letos poprvé na nákup školních potřeb pro svou ratolest? Poradíme vám, jak správně nakoupit, aby měl potomek správné pero nebo tužku.

Správný nákup

Pokud chcete správně koupit potomkovi pero, nekupujte je sami. Překvapení je sice hezká věc, ale je důležité, aby si školák pero vyzkoušel, jak mu padne. každé dítě má jiný úchop a to, co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému. Důležité je, aby část v úchopu byla měkká a neklouzala!

Důležitý je při nákupu i tvar pera, tužek či pastelek. Doporučuje se trojúhelníkový tvar. Ten totiž dítě vede ke správnému držení, takzvanému špetkové držení, při kterém se dítěti nejen dobře píše či kreslí, ale zároveň si nenamáhá zápěstí a ruku, a proto ho ani po delší době nechytají křeče.

Tvary se dají vylepšovat také speciálními výstupky, které mají funkci masážní. Tedy aktivují při psaní hmatové receptory. Vylepšení můžete vidět i v podobě prohlubní. Ty ve větší části délky tužky nebo pera umožňují lepší úchop prstů.

Neméně důležitá je hmotnost pera. U některých značek najdete i sníženou hmotnost pera. Ta je dobrá proto, že se ruka brzo neunaví a neberou školáka křeče. Při křečích se pak dítě nesoustředí tolik na psaní a to je chyba.

Dobré na současných perech je také to, že mají ocelový hrot. Takže i když dítě ze začátku hodně tlačí, pero nezničí hned první týden. Stále oblíbenější než pera s hrotem jsou takzvané rollery. Na vrcholu mají jen otáčející se kuličku, kterou nejde zdeformovat ani rozskřípat. Navíc spoustu starostí si ušetříme tehdy, kdy se poohlédneme po perech, která mají roller přímo spojený s inkoustovou bombičkou. Podobně jako u propisovací tužky stačí prázdnou náplň vytáhnout a zasunout novou. Bombička se nepropichuje ani nešroubuje, proto nemůže vytéct. Inkoust se začne uvolňovat až při pohybu rolleru.

Ceny jsou někde od 50 do 300 korun za pero. Ale uvědomte si, že není jedno, čím vaše dítě píše. Levnější nemusí vyhovovat, dítě bude špatně psát a průšvih je tu!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství