Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Za dvě rostliny konopí vězení! Z rostlin by bylo skoro kilo a půl sušiny

25.11.2014 10:44

Vypěstováním dvou rostlin indického konopí si 24letý mladík zadělal na pořádné problémy. Podle zkoumání by totiž nakonec sklidil skoro kilo a půl marihuany.

dobřany1

Boj s drogovými dealery a výrobci drog policie v kraji rozhodně nepodceňuje. Dotýká se i takzvaných domácích pěstitelů, kteří si doma zasadí třeba jen pár rostlinek. I když většinou takové pěstování přímo kriminálem nekončí, měli by si domácí "zahradníci" dát velký pozor.

Ani zdánlivě zanedbatelné množství rostlin konopí, které si někdo pěstuje doma, neznamená, že může být pěstitel v klidu. Policie si totiž v posledních měsících posvítila i menší zahradníky v regionu. Na Domažlicku teď policisté stíhají mladíka dokonce jen kvůli dvěma rostlinám.

"Policejní komisař včera sdělil podezření ze spáchání přečinu nedovoleného pěstování rostlin obsahujícího omamnou nebo psychotropní látku 24letému muži z Kočova. Ten měl minimálně v době od srpna do první poloviny října letošního roku ve fóliovníku na zahradě vypěstovat nejméně dvě rostliny indického konopí. Jednu rostlinu sklidil a z části usušeného materiálu vytvořil tzv. jointa, kterého sám vykouřil," potvrdila mluvčí policie Dagmar Brožová.

Policisté totiž zjistili, že i pouhé dvě rostliny by nakonec mohly vyprodukovat až skoro kilo a půl "materiálu". "Kriminalisté zbylou část sušiny i rostlinu konopí zajistili k odbornému zkoumání. Z toho vyplývá, že z vypěstovaných rostlin by bylo možné získat pes 1,3 kilogramu sušiny. Mladému muži nyní za nedovolené pěstování konopí hrozí mimo jiné i trest odnětí svobody až na šest měsíců," uzavřela policejní mluvčí.

Policie se zaměřila na drobné pěstitele už v uplynulých měsících a s oplétačkami s policií se museli smířit i lidé, kteří měli podobně jako mladík z Domažlicka jen pár rostlinek. Krom obvyklého pravidla o počtu rostli "pět a dost", záleží také právě na odborných analýzách ohledně kvality rostlin a obsahu THC.

"Konopí lze pěstovat i doma, ale pouze do obsahu THC 0,3%, což je uvedeno v zákoně č. 167/1998 Sb. o návykových látkách a jedná se o tzv. technické konopí. Pokud z něj následně budu vyrábět drogu marihuana, nejedná se zcela jistě o tzv. technické konopí s obsahem účinné látky THC do 0,3% a tudíž se jedná buď o přestupek podle § 30 odst. 1 písm. k) zák. č. 200/1990 Sb. o přestupcích, přičemž za malé množství se považuje rozsah do pěti rostlin. Šest a více rostlin pěstovaných s obsahem THC vyšším než 0,3% je považováno za trestný čin podle § 285 trestního zákoníku č. 40/2009 Sb. A to platí pro jakékoliv pěstování, tedy i pro léčebné účely, pokud nejsem držitelem udělené licence Ministerstvem zdravotnictví ČR. Výroba návykové látky je trestným činem podle § 283 tr. zákoníku, bez ohledu na množství vyráběné drogy," zní stanovisko Národní púrotidrogové centrály. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT