QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Elektrobusy už brázdí plzeňské ulice jeden rok

29.05.2016 9:45

Dva moderní bateriové autobusy vyrobené ve Škodovce byly před rokem nasazeny do zkušebního provozu s cestujícími v Plzni. Lidé oceňují hlavně tichý provoz těchto autobusů.

FOTO_QAP_CZ

Elektrobusy Škoda Perun slaví první rok provozu v Plzni! Vyrobila je společnost Škoda Electric a v Plzni už rok jezdí ve zkušebním provozu s cestujícími.

„První rok provozu elektrobusů přinesl cenné zkušenosti z provozu na standardní autobusové lince. Testujeme množství nových technologií, takže se logicky objevují různé technické obtíže. Ty se nám daří postupně řešit, například jsme změnili technologii chlazení baterií a zlepšujeme komunikaci vozidla s dobíjecí stanicí. Do budoucna věříme, že s našimi ekologickými vozidly brzy uspějeme i v dalších městech nejen v České republice,“ říká vedoucí projektu ze Škody Electric Pavel Kuch.

„Z odpovědí cestujících vyplynulo, že elektrobusy jsou vnímány jednoznačně pozitivně. Lidé oceňují zejména tichý provoz a pozitivní vliv na ochranu životního prostředí. Podobně se cestujícím líbí také samotné provedení elektrobusů,“ doplňuje člen projektového týmu za ZČU Lukáš Bartoň.

Bateriové autobusy Škoda Perun HP (High Power) jsou čistě elektrická dvanáct metrů dlouhá a plně nízkopodlažní městská vozidla se systémem baterií umožňující rychlé nabíjení v intervalu 6 – 8 minut na konečných stanicích. Dobíjení zajišťuje plně automatická nabíjecí stanice v konečné Sídliště Košutka. Elektrobusy Škoda Perun HP byly slavnostně uvedeny do provozu 28. 5. 2015 a na linkách MHD je provozují Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Reportáž z uvedení elektrobusů do provozu najdete zde.

„Provoz elektrobusů probíhá na městské autobusové lince č. 27, kde jedno kolo mezi dobíjeními trvá 34 minut a vůz ujede 11 kilometrů. Linka spojuje centrum s nejhustěji obydleným předměstím Plzně. Má převýšení zhruba sto metrů, takže umožňuje testovat vozidlo v kopcovitém terénu a vliv rekuperace brzdné energie na spotřebu elektrobusu,“ sděluje člen projektového týmů za PMDP Jiří Kohout.

foto: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24