QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Extrémní závody hasičů v Domažlicích přinesly rekord - FOTKY

09.04.2017 14:32

Víc jak osm desítek hasičů zdolávalo v sobotu věž v Domažlicích, a to se zhruba dvacetikilovou zátěží. Tradiční extrémní závody dokonce přinesly rekord!

foto-pozary-cz (3)
foto-pozary-cz (3)foto-pozary-cz (5)foto-pozary-cz (9)foto-pozary-cz (1)foto-pozary-cz (2)foto-pozary-cz (4)foto-pozary-cz (6)foto-pozary-cz (7)foto-pozary-cz (8)foto-pozary-cz (10)foto-pozary-cz (11)

Extrémní závod "Výstup na věž“ se v Domažlicích odehrál v sobotu už počtrnácté. Celkem dorazilo 83 hasičů nejen z Čech, ale i Německa. Vítězem se ovšem stal domácí závodník, a to přímo z Domažlicka.

Jiří Hynek z SDH Klenčí pod Čerchovem doslova "vylétl" na věž za 69,972 sekundy a pokořil tak rekord z loňského roku, který zajistil Roman Kohout z Plánice. Rekord byl pokořen o víc jak šest sekund!

Celkově letos startovalo 83 závodníků z 45 sborů dobrovolných hasičů. Klání se odehrálo ve dvou věkových kategoriích. Ve věku nad 30 let nastoupilo na start 28 borců, v kategorii do 30 let pak 55.

Závody v Domažlicích patří k jedněm z vůbec nejnáročnějším a ne náhodou se označují za extrémní. Hasič v předepsané výstroji musí mít dýchací přístroj a hadici v kotouči. Celkově tedy nálož, která má kolem 20 kilo. Na povel startéra vběhne závodník do věže, kde musí zdolat 194 nepravidelných historických dřevěných schodů a v co nejkratší době dosáhnout vrcholu věže, což je 56 metrů nad úrovní náměstí. Aby výstup ukončil, musí ještě v cíli stisknout povinné talčítko.

Kompletní fotogalerii ze 14. ročníku najdete zde.

FOTO: www.pozary.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24