QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fúze teplárny s gigantem Křetínského je schválená

14.12.2017 16:08

Diskutované spojení Plzeňské teplárenské a Plzeňské energetiky, která spadá do holdingu Daniela Křetínského, je uzavřené. Ve čtvrtek fúzi schválilo zastupitelstvo města. 

ZEVO Chotíkov_QAP_foto (38)

Hodně sledované téma spojení plzeňské teplárny a Plzeňské energetiky je podle všeho uzavřené. Ve čtvrtek spojení odsouhlasili poměrně jasně zastupitelé města. 

Pro spojení teplárenské společnosti, ve které nyní město ztrácí stoprocentní podíl, nakonec hlasovalo třicet zastupitelů napříč jednotlivými stranami. Zásadně proti zůstali nakonec jednotně jen KDU-ČSL a komunisté. 

Pro fúzi hlasovala i TOP 09. Proces přípravy fúze, která má být dokončená příští rok na jaře, by měl  být podle zástupců "topky" transparentní. "Trváme na tom, aby město zahájilo intenzivní diskusi s veřejností a dalo jí včas k dispozici veškeré informace k jednotlivým krokům, které plánuje učinit. Zároveň jsme navrhli, aby byla společnost vázána veřejnou podporou také v sociální oblasti,“ říká předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

Fúzí město Plzeň ztratí stoprocentní vliv v teplárně. Zůstane jí podíl 65 procent, zbytek bude patřit Křetínského holdingu EPH. O spojení společností se začalo diskutovat v souvislosti s nutnou modernizací kotlů teplárny, které přestanou v roce 2021 vyhovovat normám. 

Na jednání zastupitelstva dorazil i Daniel Křetínský, který mimo jiné řekl, že fúze nebude znamenat zdražení tepla v Plzni. Zatím je jasné, že cena bude stejná i příští rok a dohodnuto tak je i pro období 2019 az 2021. 

Referendum, o které se chtějí postarat komunisté, nicméně stále zůstává ve hře. Ti by ho chtěli už na podzimní komunální volby.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24