Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

1. máj - svátek lásky i práce

01.05.2011 13:17

První květen má hned několik podob. Vedle oficiálního pojetí svátku práce se jedná především o svátek lásky. Znáte tradice a historii tohoto svátku? Qap.cz je pro Vás zjistil.

IMG_1209

První květen, nevychází-li na víkend jako v tomto roce, je tradičně dnem, kdy lidé využívají  klidu státního svátku, kdy  relaxují a načerpávají nové síly po oslavě "májky". První květen je totiž tzv. svátek práce. Vedle oficiálního pojetí je první květen ale především svátkem lásky. Znáte české tradice, které se na tento den váží?

První z nich je stavění májky, kdy v předvečer 1. května chodili muži a chlapci do lesa, kde vybrali nejkrásnější a nejvyšší strom a poté jej ozdobili pentlemi a věnci. Májka je tradičním symbolem jara, jedná se vždy o jehličnatý strom, nejčastěji jedli, smrk nebo borovici. Po celou noc je pak májka bedlivě hlídána, aby ji muži z vedlejších měst a vesnic nemohli podříznout.

Nejstarší známý doklad o vztyčení májky pochází pro zajímavost z roku 1422.

Dříve někdy chlapci vztyčovali malé májky, zpravidla ozdobené břízy, před domy svých dívek jako výraz lásky.

Jedna z dalších tradic je vysypávání cestiček lásky. To je ovšem zvyk spíše škodolibý, který se používal jako poukázání na fakt, že v dané domácnosti není vše tak, jak by mělo, například že jeden z partnerů je tomu druhému nevěrný. V určitých oblastech byl však ten to zvyk interpretován zcela odlišně a tzv. chodníčky lásky z pilin, písku nebo čehokoli jiného, co pro tento účel vhodně posloužilo, spojovaly obydlí zamilovaných.

Zapomínat nesmíme ani na polibek pod rozkvetlou třešní, což je novodobá tradice. Žena, která dostane od svého milého polibek, bude po celý další rok krásná a přitažlivá. Nebude-li žena na 1. máje pod rozkvetlou třešní políbena, do roka uschne. A to, milí pánové, nedopusťte, a pokud jste si ještě nevyhlédli tu svoji třešeň, je ten nejvyšší čas.

Vedle svátku lásky je 1. květen svátkem práce. Jím si připomínáme vypuknutí stávky amerických dělníků v roce 1886, kdy odboráři, socialisté a anarchisté v Kanadě a USA bojovali za osmihodinovou pracovní dobu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT