Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vlakem z Prahy do Mnichova za 3 hodiny? Sen nebo realita?

07.11.2010 6:30

Cesta vlakem z Prahy do Mnichova trvá teď celkem 6 hodin. V budoucnu by to mohly být ale jen 3 hodiny. Jak je to v současné době se stavbou železničního koridoru, který by zrychlení umožnil?

QAP foto

Z Prahy do Mnichova za 3 hodiny vlakem? Mohla být to prý být realita. Nyní trvá cesta dvojnásobně, tedy 6 hodin. Pomoci by měl nově vybudovaný železniční koridor.

Podmínkou je ale na trase vybudovat dvoukolejnou trať a zvýšit rychlost vlaků na 200 kilometrů za hodinu. Že je to sen? Česká strana si to nemyslí. „Do dvou let jsme v Rokycanech, do čtyř v Plzni. Pro trasu z Plzně ke státní hranici je zpracovaný investiční záměr a dolaďují se technické parametry. V příštím roce by mělo být možné začít práce na projektové dokumentaci,“ potvrdil náměstek českého ministra dopravy Ivo Toman.

V Německu ale tak daleko nejsou. Bavorský kolega českého náměstka Hans Peter Göttler k tomu dodal: „Na německé straně se během tří až čtyř týdnů rozhodne o tom, jak se bude k roku 2015 aktualizovat Spolkový plán dopravních cest. A my uděláme vše proto, abychom dokázali, že spojení Plzeň – Regensburg je důležité, stejně jako je důležité napojení celého regionu na letiště v Mnichově.“

„Evropou vedou dvě železniční magistrály: severní, která prakticky spojuje Paříž přes Berlín až s Pekingem a jižní, která vede z Francie přes Linz až k Černému moři. Nyní se hledá nejvhodnější trasa k jejich propojení. Varianty jsou dvě. Mnichov – Plzeň – Praha – Ostrava, nebo Linz – České Budějovice – Praha a dále na sever. Hospodářské komory z Plzeňského kraje i z Horní Falce jsou připraveny poskytnout dostatek doplňujících informací, které by podpořily trasu vedoucí přes Mnichov a Plzeň,“ prohlásil předseda představenstva Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje Ing. Zdeněk Mužík. A dodal, že je v zájmu nejen ekonomických subjektů, aby trať sloužila i nákladní dopravě, jako je tomu například ve Švýcarsku.

Vybudování železničního koridore se řeší v rámci česko- bavroské spolupráce a projektu MY JSME EVROPA.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství