QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.05.2024 13:25 01.05.2024 14:43

Pozor na silnicích! Na třech místech bourali motorkáři

Motorka se sřetla s autem v Plzni u Božkova. Vážná nehoda motorky se stala u Prášil na Klatovsku. Zasahuje vrtulník. Třetí nehoda motorky na severním Plzeňsku! Motorkář je vážně zraněný.

Policie je v pohotovosti! Policisté se zbraněmi hlídají nádraží i další objekty v Plzeňském kraji

01.05.2024 9:01

Preventivní bezpečnostní opatření policie právě probíhají na celém území České republiky včetně Plzně a Plzeňského kraje. Policie tak reaguje na rozhodnutí vlády, která preventivně zvyšuje bezpečnostní opatření.

policie nadarzi
policie nadarzipolicie nadrazi 5policie

Jak uvedla PČR jedná se o preventivní opatření, nikoliv reakci na konkrétní hrozbu.

"V souvislosti s včerejším zasedáním vlády, kdy byla přijata preventivní bezpečnostní opatření v souvislosti s platným prvním stupněm ohrožení terorismem, budeme na území Plzeňského kraje, stejně tak jako na jiných místech v České republice, posilovat výkon služby u vytipovaných objektů nebo u vybraných sportovních, kulturních či společenských akcí," uvedla mluvčí policie Pavla Burešová.

Policie je v pohotovosti na celém území České republiky. „Přestože v tuto chvíli neexistují informace o přímém ohrožení Česka, preventivní opatření nesmíme s ohledem na bezpečnostní situaci ve světě a doporučení odborníků podcenit. Reagujeme i na to, že v příštích měsících se u nás uskuteční několik akcí masového charakteru,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že Ministerstvo vnitra současně posoudí existující systém stupňů ohrožení terorismem, který platí od roku 2016, a pokud to bude nutné, navrhne jeho revizi.

Policie z taktických důvodů neuvádí konkrétní místa, kde je aktuálně zvýšený dohled. "Stejně tak bude výkon služby posílen i na některých dalších zájmových místech, která si svou povahou vyžadují naši vyšší pozornost," doplnila Pavla Burešová.

Policie bude více kontrolovat také řidiče. "Věnovat se budeme v rámci zvýšeného výkonu služby v souvislosti se silničními kontrolami mj. také převozu zbraní nebo pyrotechnickeho materiálu. Stejně tak se budou kolegové ze služby kriminální policie a vyšetřování zaměřovat např. na monitoring virtuálního prostředí a na případné projevy radikalizace ve společnosti," říká policejní mluvčí.

Lidé se tak na území Plzeňského kraje mohou setkat s policisty vybavenými balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi. "Jejich působení v takové výstroji a výzbroji je ryze preventivním bezpečnostním opatřením. Naše hlídky v rámci zvýšeného výkonu služby bude moci veřejnost potkávat na území Plzeňského kraje na vytipovaných místech, akcích či u objektů od dnešního dne, a to včetně kolegů s balistickou ochranou a vyzbrojenými dlouhými zbraněmi," doplnila Pavla Burešová.

Policie potvrdila, že se opatření týká i nadcházejících oslav v Plzni. "Jedna z prvních akcí, které se tato přijatá preventivní bezpečnostní opatření budou týkat, jsou Slavnosti svobody, jež se budou konat v Plzni od 3.-6. května," říká policejní mluvčí.

Opatření budou probíhat do konce září.

"Vláda na základě doporučení Společné zpravodajské skupiny preventivně zvyšuje vybraná bezpečnostní opatření. Zesílená i nově přijatá opatření reagují na současnou bezpečnostní situaci a plánované velké sportovní a společenské akce, které se u nás konají v následujících měsících. Opatření jsou přijatá v rámci platného prvního stupně ohrožení terorismem a budou trvat od 30. dubna do 30. září 2024. Poté ministr vnitra Vít Rakušan předloží vládě jejich vyhodnocení," uvádí vláda v oficiální zprávě.

foto: PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT