Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plasy nabízí po velké rekonstrukci novou prohlídkovou trasu zámku Metternichů – FOTKY

05.08.2023 17:40

Zcela nová prohlídková trasa zámku Metternichů nemá v Česku obnovy. Návštěvníci se totiž mohou po trase pohybovat zcela volně, dokonce se můžete posadit do zrestaurovaného nábytku šlechtického rodu Metternichů.

PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (3)
PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (3)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (4)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (5)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (6)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (7)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (8)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (9)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (10)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (11)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (12)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (13)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (15)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (16)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (14)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (1)PLasy prohlídková trasa foto Plzensky kraj (2)

Od druhé poloviny července můžete zavítat do nově zrekonstruovaného Cisterciáckého kláštera v Plasích. Po rozsáhlé obnově za více než 200 milionů korun je zpřístupněna zcela nová, unikátní prohlídková trasa, na které si návštěvníci dokonce mohou „osedět“ zrestaurovaný nábytek šlechtického rodu Metternichů.

„Najednou nám tu vznikl zámek, který nebyl přístupný veřejnosti a s ním i plnohodnotná návštěvnická trasa tzv. budovy Nové prelatury. Patro je zaměřeno na Metternichy, tedy na rod, který tu získal tento klášter po jeho zrušení a zároveň je tu i prostor Starého opatství, který je k budově připojen. Návštěvníkům, kteří míří na severní Plzeňsko, to umožní zcela nové vyžití,“ uvedl kastelán Pavel Duchoň.

Klášter Plasy založil roku 1144 kníže Vladislav II. Dobu středověké prosperity ukončili husité. Roku 1421 ho vypálili. Nového rozkvětu se klášter dočkal v letech 1661 až 1785, kdy byl vybudován tak, jak ho nyní známe. Od vzniku až do jeho zrušení v roce 1775 patřil cisterciákům, od roku 1826 byl pak sídlem kancléře Metternicha. Jeho rodu patřil do roku 1945. Roku 1995 se stal národní kulturní památkou.

Rozsáhlá rekonstrukce byla spolufinancována z EU, stavební práce skončily po dvou a půl letech. „Budeme pokračovat dál. Už v tuto chvíli pracujeme na sýpkách, které jsou hned vedle, a na podzim bychom se měli dostat i k altánu, který uzavírá tu opatskou zahradu,“ dodává Duchoň.

Rekonstrukce přinesla nejedno překvapení. „Kromě statických věcí a podzemních záležitostí byla nalezena i podzemní chodba, kterou také jednou zpřístupníme stejně jako několik dalších pater tohoto objektu. Díky tomu návštěvníci projdou tímto prostorem v nevídaném rozsahu,“ prozradil dále kastelán Pavel Duchoň.

foto: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT