QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jelen Standa byl převezen z NC Kvilda do Lán - FOTKY a VIDEO

29.03.2018 18:51

Jelen Standa, který ztratil pobytem v návštěvnickém centru svou přirozenou plachost, napadl začátkem února turistu. Vyjednáný pro něj byl přesun do prezidentské obory v Lánech.

jelen01
jelen01Přenos uspaného zvířete2Přenos uspaného zvířete1jelen02Standa na KvilděStanda při vystupování v LánechStanda v novém domovějelen03Standa ve voze

„Jelen Standa byl dnes úspěšně a bez komplikací převezen z Návštěvnického centra Kvilda do obůrky v Lánech po té, co na začátku tohoto týdne shodil paroží. Uspání a převoz zajiťovali osoby, které k této činnosti mají příslušná oprávnění a v průběhu převozu jelena kontroloval veterinář,“ potvrdil tiskový mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Jelen Standa je umístěn v současné době v aklimatizační obůrce v Lánech. „Tímto se naplnila dohoda mezi NP Šumava a Lánskou oborou, kterou zprostředkoval ministr životního prostředí pan Richard Brabec,“ uvedl dále tiskový mluvčí parku.

I když jelen nezpůsobil nikomu vážný úraz, správa šumavského národního parku uvažovala o jeho odstřelu. Proti tomuto záměru se zvedla ale vlna odporu, lidé dokonce podepisovali petici.

Ministr životního prostředí Richard Brabec proto vyjednal přesun jelena do výběhu poblíž prezidentského zámku v Lánech.

Standa dosud žil spolu s dalšími 12 jeleny v návštěvnickém centru na šumavské Kvildě, kde mohou lidé sledovat tato zvířata z bezprostřední blízkosti. Kromě výbehu jelenů je v tomto centru i menší výběh rysů.

video: Správa NP Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24