Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Město Sušice je plné zajímavých míst. Objevte těchto pět skrytých pokladů - FOTKY

17.09.2023 13:13

Sušice je zajímavým městem, které má turistům co nabídnout. Kromě známých historických památek oplývá i několika hidden gems, tedy skrytými poklady, které vyhledává na svých cestách stále více a více turistů. Pojďme se na pět z nich podívat!

skryté poklady Sušice_23_QAP (2)
skryté poklady Sušice_23_QAP (2)skryté poklady Sušice_23_QAP (4)skryté poklady Sušice_23_QAP (8)skryté poklady Sušice_23_QAP (7)skryté poklady Sušice_23_QAP (5)skryté poklady Sušice_23_QAP (6)skryté poklady Sušice_23_QAP (1)

Město Sušice má mnoho historických památek k obdivování. O některých z nich jste již určitě slyšeli, například o renesanční radnici či o Muzeu Šumavy, ve kterém můžete obdivovat stálou expozici sirkařské výroby nebo mechanický betlém. V ulicích Sušice ale můžete narazit i na menší skryté poklady, které jsou velmi zajímavé a snadno mohou oku turisty uniknout, a to by byla škoda!

Hidden gems, neboli skryté poklady, umožňují zvědavým turistům poznat město jiným a netradičním způsobem. V Sušici jsme jich našli hned několik. Pojďme si je ukázat.

Nedaleko Muzea Šumavy, které je umístěno na náměstí Svobody, se nachází empírová kašna, vedle které naleznete v dlažbě Kámen neštěstí. S ním se váže několik zajímavých legend. Jedna z nich vypráví o rytíři z Rumerskirchenu, který v roce 1672 v opilosti prostřelil obraz sv. Anny Samotřetí v kapli nedalekého zámku Volšovy a vydal se na koni do Sušice. Na místě dnešního Kamene neštěstí měl údajně upadnout z koně, postřelit sám sebe a na místě zemřít.

V Sušici se od té doby traduje, že kdo přes kámen přejde, stane se mu neštěstí, minimálně jej postihne bolest hlavy.

Dalším, možná trochu strašidelným gemem v Sušici, je kamenná hlava dívky na budově Muzea Šumavy. I tento skrytý poklad je opředen mnoha legendami. Nejzajímavější z nich mluví o místní bohaté dívce, která byla pohřbena spolu s drahým šperkem. Místní zloděj vnikl do jejího hrobu, aby mrtvou dívku okradl. Šperk mu ale nešel sundat, a tak s dívkou hrubě praštil o zem a vyrazil z ní žloutek, kterým se udusila. Dívka v tu ránu ožila a rodiče nakonec zloděje štědře odměnili.

Kamenná hlava dívky byla údajně umístěna na budovu na náměstí Svobody právě na připomínku dívčina zmrtvýchvstání.

V centru Sušice ještě chvilku zůstaneme. Za zmínku totiž stojí také keramický reliéf, který je umístěný vedle vchodu do budovy České spořitelny. Reliéf zobrazuje Sušicko v minulosti a tradiční průmysl. Na druhý pohled si lze všimnout, že v horní části u siluety vrcholků jsou drobné portréty tří hlav, dle dostupných informací by měl být vlevo vyobrazený československý prezident Edvard Beneš, uprostřed německý říšský kancléř Adolf Hitler a vpravo rakouský spolkový kancléř Kurt Schuschnigg.

Za malým, ale za to zajímavým detailem se můžete vydat ke kostelu sv. Václava. Za zmínku rozhodně stojí náhrobní kamenné desky v kostelní dlažbě i oltářní obraz patrona České země sv. Václava. Kostel má ale i jeden zajímavý skrytý poklad. Jedná se o dělovou kouli ve zdi kostela, která byla ponechána na místě a zabílena na upomínku na 30 letou válku se Švédy.

Starý židovský hřbitov v Sušici patří mezi jeden z nejstarších židovských hřbitovů v Čechách. Byl založený v roce 1626 a byl vklíněn do hradeb, které obklopovali celé staré město. Nejstarší dochovaný čitelný náhrobek pochází z roku 1708. Skrytým pokladem tohoto místa je kovaná brána, která je tvořena z židovských hvězd.

Pokud se chcete podívat i za bránu hřbitova, klíče si můžete půjčit v Městském informačním středisku.

Nechte se inspirovat a vyrazte do Sušice hledat skryté poklady. Rozhodně to stojí za to.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT