QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kolony kamionů kvůli přestávkám stěžují průjezd dálnicí D5 - FOTKY

27.10.2016 11:16

Odpočívky u dálnice D5 u hranic s Německem v poslední době praskají ve švech. Situace se kompikuje i na samotné dálnici a výjimkou tak nejsou dlouhé kolony.

3
21435

Podle dálničních policistů z Ostrova u Stříbra se situace zhoršuje už nějakou dobu. Problémy jsou nejen s kapacitou odpočívek, ale následně i na samotné dálnici, kdy se kvůli zablokovanému průjezdu odpočívadel tvoří kolony i na dálnici.

"Především nákladní vozidla překračují kapacity odpočívek, zejména pak na 144. kilometru u Svaté Kateřiny a DHP Rozvadov v obou směrech jízdy," potvrdila mluvčí policie Markéta Fialová.

Kvůli napěchovaným parkovištím řeší dálniční policisté na odpočívkách nehody v podstatě každý den. Příčiny jsou vždy stejné. Nevěnování se řízení vyjíždějících nebo vjíždějících řidičů na odpočívky, také špatné couvání nebo ne zrovna ohleduplné parkování. Řada z viníků nehod navíc ujíždí

Na začátku říjnu například u Rozvadova způsobily kamiony doslova kolaps. "Řidiči parkujících nákladních vozidel nejenže zaplnili kapacitu parkoviště DHP Rozvadov, ale také zablokovali průjezd přes odpočívku. Řidič autobusu, který vyjížděl z parkoviště, neodhadl boční vzdálenost mezi parkujícími kamiony a budovou a zůstal v místě zaklíněn. Tím úplně zablokoval průjezd přes odpočívku. Hlídka dálničních policistů se k události dostala pouze z protisměru přes výjezd z odpočívky. Na dálnici se vytvořila 10 kilometrů dlouhá, velmi pomalu popojíždějící kolona," dává jeden příklad za všechny policejní mluvčí. 

Řidiči by měli dobře plánovat povinné přestávky a počítat s komplikacemi...

Problémy s dopravní situací na D5 se zhoršují v čase, kdy platí zákaz jízdy nákladních vozidel. Problémy by se mohly zhoršit i v souvislosti s nadcházejícími svátky v Německu. "Následující pondělí bude v některých Spolkových zemích Německa svátek, při kterém platí zákaz jízdy nákladních vozidel v době od 00.00 do 22.00 hodin, tento svátek se netýká území Bavorska, řidiči nákladní dopravy tedy mohou pokračovat v jízdě z České republiky na území Německa. Následující den, 1. listopadu, je však svátek, při kterém je zakázána jízda nákladních vozidel na celém území Německa," upozorňuje Markéta Fialová.

Policie tak upozorňuje, dopravce i samotné řidiče, aby počítali předem s omezeným počtem odstavných míst už při plánování povinných přestávek a při odstavení aut v době zákazu jízdy.

FOTO: PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24