Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

15.05.2024 13:58

Fanoušci hokeje, zbystřete!

Originální medaile z MS jsou k vidění v plzeňském muzeu Depo Moto Art. Podívejte se na FOTKY.

Na nouzovém nocovišti na šumavském Poledníku došlo k zásadní změně

14.05.2024 13:38

Všechna nouzová nocoviště, která se na Šumavě nachází, nabízí útočiště turistům, kteří parkem prochází. Platí v nich přísná pravidla, nesmí se v nich kempovat, ani rozdělávat oheň. Poledník byl výjimkou, nacházel se tam venkovní krb. Správa NP Šumava ho zrušila.

Poledník Šumava foto QAP (16)

Nouzové nocoviště je vymezený ohraničený prostor, který je určen pro legální nouzové přespání na území Národního parku Šumava za předem stanovených podmínek. Naleznete ho v lokalitách Bučina, Hůrka u Prášil, Modrava, Nové Údolí, Pod Plešným jezerem, Strážný a Poledník.

Nouzová nocoviště mají několik zásadních pravidel, které musí turisté dodržovat. Dají se využít jen na jednu noc, musí se na místě dodržovat klid a zejména se v nich nesmí rozdělávat oheň, a to ani na turistických vařičích.

Poledník byl výjimkou, až donedávna tam sloužil turistům krb. Nyní došlo ke změně. „Rozhodli jsme se provést změnu, která se týká našeho nouzového nocoviště na Poledníku. Byl zrušen krb v přístavbě rozhledny,“ uvádí Správa NP Šumava na sociálních sítích.

Důvodů k tomu měla Správa NP Šumava hned několik. „Oheň v krbu býval často v pozdějších nočních hodinách nehlídaný. Žhavé jiskry létající z komína značně navyšovaly požární nebezpečí,“ uvádí na sociálních sítích. „Chceme, aby Poledník zůstal příjemným místem pro všechny návštěvníky. I když to může znít nepředstavitelně, stoly a lavice sloužily některým nocujícím jako otop. Ročně tu bylo třeba obnovovat zařízení za desítky tisíc korun.“

Okolí Poledníku je přírodní zónou a v současné době také územím s omezeným vstupem. Mnozí návštěvníci dle správy parku i přesto chodili sbírat dřevo do ohně i do těchto oblastí. A to při návštěvnosti nouzového nocoviště dosahující několika tisíc osob ročně začal zvětšující se rádius sběru představovat zásadní problém.

„Chápeme, že tyto změny mohou být pro některé z vás překvapením, ale věříme, že máme stejný cíl a můžeme společně najít cestu k respektu a ochraně jedinečné divoké přírody,“ dodala správa parku.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT