QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kontrola nemocných není jen na sociálce. Firmy si službu mohou objednat

16.02.2016 8:39

Praxe, kdy si firmy na kontroly svých zaměstnanců na nemocenské najímají specialisty, funguje také v našem regionu. Jak to probíhá? Přinášíme podrobnosti!

Kontrolovat zaměstnance na nemocenské může zaměstnavatel v podstatě kdykoliv během prvních dvou týdnů nemoci. Ne vždy na to ale má takzvaně dost lidí. Na kontroly si tak může sjednat speciální služby. Tato praxe funguje i v regionu.

V Plzni a okolí službu nabízí společnost High Security se sídlem v Částkově ulici. V drtivé většině si její služby objednávají firmy s větším počtem zaměstnanců. „Naše klientela se v současné době rekrutuje spíš z těch větších společností, kde nemají šanci kontroly obsáhnout sami personálně. Sociálku jako takovou nekontaktují, konec konců ta kontroly iniciuje z vlastních podnětů,“ vysvětluje ředitel společnosti Luděk Bednář.

Firmy si mohou kontrolu svých zaměstnanců objednat buď jednorázově u konkrétního případu, nebo jsou dány rámcovou smlouvou na dobu neurčitou.

A jak taková kontrola vypadá? V podstatě jde o klasický kontrolní proces, na jehož závěru je protokol a kompletní dokumentace. „Naši pracovníci chodí v uniformě, jsou vybavení tiskopisem, plnou mocí od objednatele a služebním průkazem. Mají protokol o provedení kontroly. Zazvoní u dveří, nechají si předložit občanský průkaz a marodní lístek. Zapíše se záznam a tím v podstatě kontrola končí. To je samozřejmě případ, kdy je vše v pořádku. Pokud ale kontrolovanou osobu na místě, kde má být, nezastihneme, tak se protokol stejně vypíše a nechá se ve schránce. Pořídíme fotodokumentaci pro doložení, že jsme byli skutečně na správné adrese. Na protokolu je také upozornění, že dotyčný nebyl zastižen a má neprodleně kontaktovat zaměstnavatele,“ popisuje Luděk Bednář s tím, že než se definitivně kontrola uzavře jako neúspěšná, provádí se ještě jeden kontrolní pokus po zhruba patnácti minutách.

Informace se telefonicky okamžitě dostává k zaměstnavateli a do 24 hodin je zhotovená i dokumentace v psané podobě protokolu a fotodokumentace.

Podezření firem na fingovanou nemoc se většinou potvrdí…

Od roku 2011, kdy společnost High Security službu nabízí, provedli její zaměstnanci stovky kontrol. Nejvíc zjištěných prohřešků se týká případů, kdy přímo zaměstnavatel má podezření, že jeho zaměstnanec nehraje fair. „V režimu jednotlivých zakázek se většinou jedná o případy, kdy firmy tak nějak tuší, že ze strany zaměstnance dochází k porušování pravidel. Musím říct, že v takových případech se domněnka zaměstnavatele skutečně většinou potvrzuje,“ říká Luděk Bednář.

Kontroly nicméně většinou probíhají bez komplikací. „Ani jednou jsme nezaznamenali žádnou neochotu ze strany kontrolovaného. Za dobu, co službu nabízíme, také neevidujeme ani žádné útoky ať už slovní, nebo fyzické,“ dodává ředitel společnosti.

Službu dokáže High Security realizovat v podstatě obratem hned v den objednání. V takovém případě jde ale o expresní zakázku a projeví se to na ceně. Stejně jako dojezdová doba na adresu kontrolovaného zaměstnance. Případné opakování i intenzita kontrol pak závisí na konkrétní dohodě s objednavatelem služby.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24