QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kopretinová louka je jako z pohádky - FOTKY!

03.06.2018 10:02

Běžně kopretiny potkáme na mnoha místech, ale většinou jde jen o několik trsů či metrů trávníku. Ale už jste viděli celou bílou louku, kde kvetou tisíce kopretin? Teď je to možné na Vlčí Hoře u Černošína.

IMG_0079
IMG_0079IMG_0074IMG_0100IMG_0093IMG_0102IMG_0103

Vlčí Hora nad Černošínem se může honosit titulem jednou z nejkrásnějších přírodních lokalit bohatou na chráněné byliny a květiny. Kromě zimního období zde pučí mnoho květeny. Jaro přináší lány petrklíčů, kdy některé louky na svahu hory jsou doslova žluté, tak se děje vždy kolem dubna.

Nyní jsou louky pro změnu celé bílé. Přímo nad Záhořím rozkvetly tisíce kopretin. Na ty se přišla podívat také Hanka Bernhardtová z Černošína, která pracuje v pražské botanické zahradě a je stále v kontaktu s Václavem Větvičkou. 

"Dneska už kopretiny v takovém množství najdete málokde. Většinou jde jen o malé plochy, nebo i jen trsy, ale takovou velkou louku plnou kopretin, opravdu jen tak nepotkáte. Do Černošína rád jezdí pan Větvička, protože jako on říká, jde o místo, které je jednou z nejúžasnějších lokalit na vstavače, lilie, hořečky, ocúny  a další faunu. Navíc obdivuje v centru města jilm habrolistý, který se u nás také moc nevyskytuje. Jsem ráda, že máme takové přírodní krásy téměř u domu," obdivovala kopretinovou louku Hanka Bernhardtová.

Foto: Martina Sihelská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24