Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 13:29

Nehoda nákladního a osobního vozidla v Klatovech

Na silnici 27 v obci Klatovy došlo k dopravní nehodě nákladního a osobního vozidla. Vozidla jsou mimo komunikaci. Na místě HZS, RZS a PČR.

Na zimu se chystá i Bolevák, dostal dávku síranu hlinitého - FOTKY

12.11.2016 16:59

Práškový síran hlinitý, který byl aplikován před víkendem do Boleváku, má přispět k lepší kvalitě vody v další sezóně. Voda teď má kolem 7 stupňů Celsia.

bolevak2
bolevakbolevak1bolevak4bolevak2bolevak5

Krásná skoro křišťálová voda je teď v Boleváku a její teplota je kolem 7o Celsia. Vhodná je tak jen pro otužilce. Pokud zrovna nepatříte mezi ně, můžete k rybníku na okraji Plzně vyrazit na procházku. Pozorovat je určitě co...

"Na hladině se kromě obligátních labutí dá pozorovat spousta stěhovavých vodních ptáků, včetně neoblíbených kormoránů," uvádí hydrolog Jindřich Duras.

Na podzim se myslí už na další koupací sezónu. "Podzim je také ideální čas pro to, abychom udělali něco pro dobrou kvalitu vody v rybníce v další sezóně. Aplikovali jsme tedy v pátek 11. listopadu 6 tun práškového síranu hlinitého," uvádí dále Jindřich Duras. 

A co přesně aplikace práškového síranu hlinitého vodě přinese?

"Cílem této dávky je odnímat z celého ekosystému sloučeniny fosforu, který určuje chování celého ekosystému. Dávka 6 t je velmi nízká, protože stačí situaci pouze zabezpečit – postarat se o fosfor, který se postupně uvolňuje z odumřelé biomasy vodních rostlin, co se přes léto v některých částech rybníka usadila. Fosfor se bude celou zimu postupně vázat na nerozpustné sloučeniny hliníku a na jaře ho nebudou moci řasy a sinice použít ke svému růstu," uvádí hydrolog. 

foto: Jindřich Duras - fcb Bolevecké rybníky
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství