Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vztek a beznaděj! Čtyři otrávení orli mořští na jednom místě! FOTKY

07.02.2021 11:11

Jeden z nejdrastičtějších úhynů mořských orlů řešili ochránci zvířat tuto sobotu 6. února kousek od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku.

orel
orel 1orel 2orel 3orel 6orel 7orel 9orel 10orel 8orelorel 11

Pocit marnosti, vztek a beznaděj, to zažívají ochránci tento víkend. "O tomto víkendu jsme našli další čtyři otrávené mořské orly. Čtyři majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou," říká karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Podle Karla Makoně jde o místo, kam z laiků málokdo přijde a místo, kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty, zbytky z jatek.

"Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil jedem (Karbofuranem). Ptáci, kteří zároveň v přírodě fungují i jako zdravotní policie a likvidují hlavně mršiny, se sem pak naučili na zbytky chodit, a právě to se jim stalo osudným. Z hromady jedovatých zbytků si každý něco odnesl a obzvláště trýznivá smrt je zkroutila hned po několika prvních soustech," vysvětluje Karel Makoň.

Případ byl předán k šetření Policii ČR. Policisté podle pitvy a analýzy obsahu volete uhynulých dravců a zajištěné nástrahy následně rozhodnou, jak bude případ klasifikován a vyšetřován.

"Už dnes si však troufám tvrdit, že jde na 99 % o úmyslný trestný čin, týrání zvířat, nelegální manipulaci a používaní jedovatých látek, nepovolenou likvidaci vedlejších živočišných produktů, pytláctví a usmrcení hned několika zvláště chráněných a kriticky ohrožených živočichů! Navíc v této oblasti se bohužel ani zdaleka nejedná o ojedinělý případ, podobné kauzy tu mají svou tradici," říká Makoň.

Záchranná stanice živočichů teď čeká na objasnění případu. Má ale velký zájem, aby se tento úhyn vzácných dravců vyjasnil. Kdyby tak měl někdo nějaké indicie vedoucí k objasnění, může se obrátit nejen na PČR, ale i Záchrannou stanici živočich Plzeň.

Kontakt: Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva, Záchranná stanice živočichů Plzeň
Zábělská 75, 312 00 Plzeň, www.desop.cz

FOTO: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT