Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Plzeňské městské dopravní podniky přijímají řidiče i další profese

30.10.2018 7:01

Dopravní podniky v Plzni stále nabízí řadu volných míst. Diskutovaná profese řidičů a řidiček není zdaleka jedinou pozicí, která je aktuálně k dispozici.

Foto řidička

PMDP již více než rok intenzivně lákají nové řidiče a řidičky. Právě ze strany žen je o toto povolání čím dál větší zájem. Kromě řidičů, mají ale u PMDP otevřené dveře i další profese.

„Nejvíce sháníme řidičů, a to na tramvaje, autobusy, ale zejména na trolejbusy. Dále elektrikáře, elektromontéry, zámečníky kolejových konstrukcí a také revizory,“ uvádí aktuální stav vedoucí personálního oddělení PMDP Petra Chmelířová.

Stejně jako ostatní podniky, se i v PMDP potýkají s aktuální situací na trhu práce, sehnat kvalitního člověka je stále větší a větší problém. V celé republice a už i napříč Evropou je u většiny profesí větší poptávka než nabídka a u povolání řidiče toto platí dvojnásob. „V náborových kampaních se čím dál častěji obracíme přímo na řidičky – ženy. Za volant jich u nás usedá čím dál více a my na ně máme velmi pozitivní ohlasy,“ říká tiskový mluvčí René Vávro.

Zaměstnanci u PMDP oceňují zejména stabilitu podniku, slušné mzdy, hodně benefitů a nově i pravidelné navyšování platů. „Byla podepsána nová kolektivní smlouva  platná do roku 2025, která garantuje navyšování mezd pro následující dva roky a to vždy o 10 %,“ upřesňuje Petra Chmelířová.

Teď například k PMDP může nastoupit řidič trolejbusu za 35 000 Kč hrubého, řidič autobusu za 32 000 Kč hrubého a u tramvají se nástupní mzda pohybuje od28 do 30 000 Kč. Už od 1. ledna 2019 se všem ale mzda ještě zvýší, a to o výše zmíněných 10 %. A to se týká i dalších profesí.

Častou otázkou je, jak je to s řidičským oprávněním. Na autobus a trolejbus je sice třeba oprávnění skupiny D, ale nastoupit můžete i s "Béčkem“. Dopravní podniky vás nechají dodělat D na své náklady včetně například drážních zkoušek, které potřebujete jako řidič trolejbusu.

Stejně tak je tomu i s elektrikáři. „Elektrikáři zde pracují s nejmodernějšími technologiemi, musí mít základní vyučení a my je po nástupu zaškolíme zdarma,“ uvádí dále vedoucí personálního oddělení.

A k tomu ještě všechny ty benefity. V průběhu roku jezdí zaměstnanci a jejich rodinní příslušníci za téměř symbolické jízdné. Samozřejmostí je 5 týdnů dovolené. „Stokorunové stravenky za každou odpracovanou směnu, příspěvek na pojištění 1000 Kč a příspěvek na životní pojištění 1000 korun, příplatky nad rámec zákoníku práce a další jako například příspěvky na plavání, masáže, lázně, dětské tábory, neplacené volno atd.,“ vyjmenovává Petra Chmelířová.

Příplatky za víkendy nebo financování lázní si pochvaluje i Josef Fleisig, který už jezdí s trolejbusem v Plzni 16 let. „Je mezi námi hodně mladých řidičů, co mají hypotéky. Kdo si chce vydělat, tak si vydělá. A když jste u firmy 15 let jako já, tak vám náš podnik platí každoročně lázně. My jezdíme do Františkových lázní do hotelu Pavlík, tam je to dobré. Byl jsem zase v říjnu,“ říká Josef Fleisig.

Ten se svými kolegy řidiči ocenil v létě i klimatizované vozy. „Ta horka byla fakt velká. V tom velkém vedru to bylo super, vychladit si kabinu dopředu. Dříve to v létě nebyla žádná sranda,“ vzpomíná Pepa.

Vozový park PMDP pravidelně obměňují. „Je pro nás důležité, aby naši řidiči i cestující jezdili moderními, komfortními vozy. Zaměstnancům se snažíme připravit i co nejlepší zázemí,“ vysvětluje René Vávro z tiskového oddělení PMDP.

FOTO: PMDP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT