Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Volební místnosti jsou otevřené! V pohotovosti jsou volební komise i policie

25.10.2013 14:01

Volební místnosti se také v našem regionu otevřely v pátek 25.října úderem 14.hodiny. Definitivně se uzavřou až v sobotu také přesně ve 14 hodin. Místnosti se zapečetěnými urnami budou ve dne v noci střežit policisté.

volby

Úderem 14.hodiny v pátek 25.října se otevřely také volební místnosti v našem regionu. V pátek se uzavřou ve 20 hodin, aby se hned v 8 ráno v sobotu 26.října otevřely znovu. Definitivně se pak zavřou v sobotu ve 14 hodin. O voličské průkazy letos žádalo možná nejvíc lidí v historii.

Nejspíš poměrně vysokou účast budou mít volby do Poslanecké sněmovny 2013. Svědčí o tom i fakt, že lidé, pokud už mají na víkend někam namířeno, si ve velkém nechali dělat voličské průkazy. V Plzni jich byly vydány víc jak dva tisíce a to je nejvíc v historii. Jen v Plzni se otevřelo přes 180 velbních místností.

Jak volit? Lidé mohou využít preferenční hlasy. Do obálky, kterou bude volič vhazovat do volební urny, musí vložit jen jeden lístek strany, hnutí nebo koalice. Na zvolené kandidátce je možné zakroužkovat pořadové číslo nejvýše čtyř osob, které volič preferuje, tím jim dává přednost před ostatními kandidáty strany. V případě, že volič zaškrtne více kandidátů, jeho hlas je sice platný pro zvolenou stranu, hnutí nebo koalici, ale jeho preferenční hlasy nikoliv.

Hlas je neplatný v případě, kdy volič do obálky vloží několik hlasovacích lístků. Do urny se háží jen volební lístky ve speciálních obálkách, které dostanou lidé ve volebních místnostech. Hlas je neplatný, pokud volič vloží hlasovací lístek do obálky, ve které mu byly doručené lístky domů. Hlasovací lístky by měli mít už všichni voliči doma, pokud k nim ale z nějakého důvodu nedoputovaly, budou k mání i přímo ve volebních místnostech. Hlas je neplatný i v případě, pokud člověk vloží hlasovací lístek do obláky, ve které mu lístky přišly domů. Před vhozením do urny musí hlasovací lístek vložit do speciální obálky, kterou dostane na místě.

K volbám je potřeba jen platný pas nebo občanský průkaz. Magistrát bude občanky vydávat mimořádně i ve dnech voleb.
Volit můžou jen plnoletí občané republiky a ptřebují i platný cestovní pas nebo občanský průkaz. Jako tradičně Magistrát mimořádně otevře agendu pro vydávání občanských průkazů. "Dne 25. října 2013 v době od 14:00 do 21:30 hodin a dne 26. října 2013 v době od 08:00 do 13:30 hodin, bude na oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Magistrátu města Plzně na náměstí Republiky 16 pro občany správního obvodu města Plzně, kteří nemají pro výkon volebního práva platný občanský průkaz nebo cestovní pas, zajištěna služba," informuje web města.

První výsledky bude Český statistický úřad zveřejňovat do půlhodiny od uzavření volebních místností v sobotu 26.října.
Výsledky voleb zpracovává Český statistický úřad. První výsledky budou zveřejněné už zhruba půlhodiny po skončení hlasování. Postupně pak budou během sobotního odpoledne aktualizované a všechny výsledky zveřejní statistici do 18 hodin.

Policie bude střežit volební místnosti ve dne v noci!

Policie v rámci voleb na celém území zvýší výkon služby. Policisté budou hlídat volební místnosti i v noci. "Jednotlivé územní odbory Plzeňského kraje i Městské ředitelství Policie ČR Plzeň připravily v souvislosti s konáním předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky preventivní bezpečnostní opatření. V rámci nich je policistům plánován výkon obchůzkové a hlídkové služby do okolí volebních místností, popřípadě i do míst, kde by mohlo v souvislosti s volbami dojít k narušení veřejného pořádku. Hlídky policistů spolupracují s okrskovými volebními komisemi, kontrolují volební místnosti a dbají na zajištění veřejného pořádku tak, aby nebyl narušen důstojný průběh voleb," říká mluvčí policie Jana Tomková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT