QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Klatovsku se policisté zaměřili na kontrolu povinné výbavy

26.11.2015 20:15

Svoji pozornost obrátili policisté na Klatovsku na kontrolu povinné výbavy. Při dopravně preventivní akci policisté předávali řidičům reflexní vestu pro spolujezdce. 

Policie doprava QAP foto (3)

Ve středu 25. listopadu proběhla na Klatovsku dopravně preventivní akce, kdy se policisté zaměřili i na kontrolu povinné výbavy vozidla včetně reflexní vesty pro řidiče.

Projekt je realizován Policií ČR ve spolupráci s Českou kanceláří pojistitelů a  konkrétně jsou do akcí zapojeni dopravní policisté společně s policisty z oddělení tisku a prevence. "Dopravní akce jsou zaměřeny na viditelnost spolujezdců ve vozidlech při vzniklých mimořádných událostech například – dopravní nehoda nebo porucha na vozidle," vysvětluje policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Výstražnou reflexní vestu musí mít od 1. ledna 2011 každý řidič ve vozidle a je součástí povinné výbavy.

"Doporučujeme vestu uložit na dobře přístupném místě, například v bočních odkládacích kapsách ve dveřích, ale ne do zavazadlového prostoru. V případě potřeby se budete pohybovat na komunikaci bez této vesty a přijíždějící řidič vozidla vás z dostatečné vzdálenosti neuvidí a může dojít ke střetu. A pokud cestujete do jiných států, tak si nejdříve  zjistěte, jaké vesty jsou na daném území povinné," radí řidičům dále Ladmanová.

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích jsou stanoveny povinnosti řidiče: "mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem a nahází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla".

Při akci řidiči převzali od policistů reflexní vestu, která je určena pro spolujezdce.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24