QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na kolejích hyne velké množství živočichů. Jejich počet je alarmující

03.02.2017 20:53

Ochránci přírody se se střety volně žijících živočichů s projíždějícím vlakem setkávají stále častěji. Dravci a zvěř hynou ve velkém na trati Radnice – Chrást.

Rokycanští ochránci přírody zaznamenávají nejvíce střetů živočichů s vlakem na regionálních tratích s malým provozem. Kolizi zde často zaregistrují sami strojvůdci a zalarmují pak zvířecí záchranáře. Ti se vydávají na místo a snaží pomoci. "Ne vždy však dorazíme včas. Sražený živočich umírá nebo se velice často stává kořistí jiného živočicha, který se ve vidině snadného úlovku může též stát obětí,“ sděluje Pavel Moulic, předseda Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Rokycany.

"Nedávnoo jsme řešili případ vlakem sražené káně lesní na trati Radnice – Chrást poblíž Břas. Okamžitě jsme se vydali na místo a dravce se zlomeným křídlem odchytili a odvezli do záchranného centra k ošetření. Po dvou hodinách volal strojvedoucí, zda si pro káně přijedeme, že jej viděl u kolejí. Jediným vysvětlením bylo, že jsme sice přivezli sražené káně, ale bylo zřejmě jiné, než viděl strojvůdce. Opět jsme vyrazili a tentokráte celou trať v úseku Břasy – Radnice prošli. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme kromě druhého zraněného káněte na zhruba tříkilometrovém úseku našli mrtvou srnku, zajíce, danče a několik dalších stop po sražených zvířatech. Ta tam již nebyla, neboť se zřejmě stala potravou jiných,“ uvádí Pavel Moulis.

Zatímco o kolizích živočichů s auty mají přehled policisté i myslivci, evidence sražených zvířat na kolejích téměř neexistuje. "Jistě by stálo za to udělat průzkum jednotlivých tratí a možná bychom se divili, o kolik živočichů na kolejích přicházíme. Vždyť právě železniční tratě často protínají nádherná, nikým nenavštěvovaná místa, která svým prostředím, klidem i potravními zdroji lákají živočichy k pobytu nebo stejně jako silnice protínají jejich tahové trasy. A taková trať je i zřejmě mezi Chrástem a Radnicemi,“ uzavírá Pavel Moulis.

FOTO: Pavel Moulis

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24