Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvúli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

02.06.2024 11:10

Region zasáhly bouřky!

Výstraha před bouřkami platí v celém Plzeňském kraji až do dnešní 20. hodiny

Objednáváte si také zboží z internetu?

18.12.2012 11:20

Věděli jste, že objednané zboží nemusí pošta vydat pouze adresátovi, ale i sousedovi z vedlejšího bytu nebo dokonce i jiné blízko dostupné osobě? Pokud se vám to nelíbí, zažádejte si o vydání zásilky do vlastních rukou.

dtest

Objednávek zboží v e-shopech dnes neustále přibívá. Internetové nákupy jsou aktuálním tématem také v předvánočním času. Dávat pozor bychm neměli dávat pouze na samotnou objednávku, ale také na způsob jejího doručení.

Podle platného zákona má totiž Česká pošta oprávnění uložit zásilku nejen přímému adresátovi, ale zaslaný balík může nechat třeba také u souseda nebo u jiné blízké osoby.

Ten, kdo zásilku převezme, stvrdí převzetí podpisem u přepravce. Tímto však veškeré záruky končí. Pokud vám soused předá balík opožděně, pak nemusíte stihnout zákonnou lhůtu čtrnácti dnů a propadne vám čas na možnost vrátit zboží odesílateli.

Ani pro souseda nemusí být převzetí zboží bez komplikací. „Podle zákona by si měli dávat pozor i lidé, kteří cizí zásilky přebírají. Stávají se takzvanými jednateli bez příkazu a odpovídají za škody na zásilce. To se týká i škody způsobené laxností, kvůli které marně uplynula lhůta k odstoupení od smlouvy. Zapomnětlivému sousedovi by se tak klidně mohlo stát, že bude žalován o náhradu škody,“ říká právní poradce dTestu Lukáš Zelený.

Pokud nechcete, by za vás přebíral balík někdo jiný, můžete požádat o předání zásilky pouze do vlastních rukou nebo o uložení balíku na poště. „Adresát má vždy možnost předem písemně sdělit poště, že nechce, aby byly jeho zásilky doručovány podobným způsobem, případně si může vyžádat doručování balíčku či dopisu výhradně sobě. Pouze do vlastních rukou se pak dále doručují zásilky, které jsou takto označeny odesilatelem, a zásilky, jejichž udaná cena je vyšší než 10 000 Kč. Tato omezení platí i pro zasílané peníze,“ dodává Zelený.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství