QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

BLIK BLIK festival se blíží! Na co se můžete těšit? Podívejte se na FOTKY!

19.03.2024 13:15

V úterý 19. března měla redakce QAPu možnost nahlédnout pod pokličku BLIK BLIK festivalu. Na co se návštěvníci mohou těšit? Jak bude akce probíhat? Jak vypadá instalace v Muzeu církevního umění? Čtěte v článku.

BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (9)
BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (9)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (6)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (7)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (8)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (2)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (3)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (4)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (10)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (1)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (5)BLIK BLIK festival se chystá_0324_QAP (12)

Již 8. ročník BLIK BLIK festivalu se blíží! Světla rozzáří Plzeň v pátek 22. a v sobotu 23. března od 19:00 až 24:00. Letošní ročník bude ještě nadupanější než ty předchozí, a to jak obsahově, tak programově. Po trase bude dostupných celkem čtrnáct instalací, které jsou zdarma.

V DEPO2015 budou připraveny dvě interiérové placené instalace. V areálu bude probíhat workshop pro rodiny s dětmi, kde bude možnost vyrobit si svítící festivalové vážky. Venkovní instalace bude určena převážně dětem.

Festival nese v letošním roce název PRAMENY. Reprezentuje plzeňské řeky, ale také odkazuje na naše předky, na naši historii.

„Zmínila bych jednu expozici, která mě těší, protože je věnována Roku české hudby, jmenuje se Symfonie24. Specialista na světelné efekty Richard Mach připravil světelnou instalaci v takovém duchu, že připomene naše hudební velikány jako je Smetana, Dvořák, Janáček a další,“ říká radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková.

„Klasická hudba bude propojená se současnou elektronickou hudbou a to vše bude doplněno světelnými efekty. Věřím tomu, že všichni návštěvníci se mají na co těšit,“ dodala radní.

Asi kilometr a půl dlouhá stezka festivalu bude začínat u řeky Mže, projde městem a dovede návštěvníky až do DEPO2015. Z centra města pojede kyvadlově autobus k nové zastávce – OC Olympia. Zde budou připraveny tři instalace. Obchodní centrum se k festivalu připojilo v rámci svých oslav 20. narozenin.

Mapu festivalu naleznete ZDE.

Minout by návštěvníci rozhodně neměli výstavu, která je umístěná v Muzeu církevního umění v Plzni. Premiérově ji Plzeňané mohou vidět právě na festivalu BLIK BLIK. „Na tento prostor jsem si myslel už dlouho. Jsem rád, že muzeum souhlasilo a do festivalu se zapojilo. Výstava Light Scapes japonského umělce Yasuhira Chida může být výjimečným počinem v rámci celé střední Evropy,“ konstatoval producent festivalu Jiří Suchánek.

Právě na část této výstavy jsme se mohli podívat mezi prvními. Jedná se o soubor působivých minimalistických světelných instalací. Autor nechává prostor pro vlastní fantazii, v každém člověku jednotlivé expozice vzbuzují jiné pocity, jiné dojmy. Jedná se o vskutku zajímavou hru světel a prostoru. Expozice bude pokračovat i po skončení festivalu až do 21. dubna.

Na střípky z instalace se můžete podívat do naší fotogalerie.

Při vstupování do jednotlivých místností buďte opatrní. Chvilku trvá, než si oči na tmu zvyknou.

Na interiérové instalace BLIK BLIK festivalu je potřeba vstupenka. Tu naleznete ZDE.

Detailní program a informace naleznete v článku ZDE.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24