Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nejlepší třídiči odpadu? Blovice a Hamry!

21.09.2014 11:47

Závěrem pracovního týdne byly slavnostně vyhlášeny výsledky devátého ročníku krajské soutěže měst a obcí na podporu třídění odpadu. V Plzeňském kraji jsou nejlepší Blovice a Hamry.

IMG_6756_předání ceny starostovi Blovic

V pátek 19. září byly na plzeňské radnici slavnostně vyhlášeny výsledky již devátého ročníku krajské soutěže měst a obcí na podporu třídění odpadů pod názvem "My už třídit umíme!", kterého se zúčastnilo 493 obcí a měst kraje.

Cílem soutěže bylo více zapojit samosprávy obcí v čele se starosty do aktivit odpadového hospodářství a následně sdělit, kteří obyvatelé měst a obcí v Plzeňském kraji jsou v třídění odpadů nejlepší. 

"Plzeňský kraj se v třídění odpadů v celorepublikovém hodnocení udržuje stabilně na předních místech. To je především zásluhou jednotlivých obcí a samotných občanů, kteří uvědoměle třídí. Průměrné množství vytříděných odpadů obalů na jednoho obyvatele Plzeňského kraje se pohybuje kolem 40 kg za rok, což je stále nad republikovým průměrem. Každý obyvatel kraje vytřídil v loňském roce 10,1 kg plastů, 11,1 kg směsného skla a 18,1 kg papíru," říká Václav Štekl, radní Plzeňského kraje pro oblasti životního prostředí a zemědělství.

Soutěž je rozdělena do dvou kategorií, v první kategorii soutěžily obce do 1000 obyvatel, ve druhé pak města a obce nad 1000 obyvatel. V prvním kole se hodnotila statistická a samotnými obcemi vykazovaná data, především produkce vytříděných odpadů a odpadů obalů na jednoho obyvatele, hustota sítě kontejnerů na separovaný odpad, kolik a jaké komodity využitelných odpadů obec či město sbírá nebo počet obyvatel obce na příslušný počet kontejnerů na tříděný odpad. Do druhého kola pak podle stanoveného pořadí postoupilo 15 nejlepších malých obcí do tisíce obyvatel a 10 nejlepších obcí a měst nad tisíc obyvatel. Tyto obce a města navštívila odborná komise.

Oceněné obce převzaly diplomy, upomínkové předměty a první tři vítězné obce v každé kategorii dostaly finanční odměnu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT