QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Největší sluneční hodiny na světě mají v Bezvěrově

20.03.2018 19:22

Největší sluneční hodiny na světě dnes byly odhaleny u Bezvěrova. Jako "rafička", která vrhá stín, slouží vysílač Krašov.

sluneční hodiny Bezvěrov1

Dnes v den jarní rovnodennosti byly u Bezvěrova slavnostně odhaleny největší sluneční hodiny nejen v naší republice, ale i na světě. V porovnání s ostatními slunečními hodinami u nás působí jako obr. Stín, který ukazuje čas, tady vrhá do krajiny 342 metrů vysoký vysílač Krašov. Bezvěrov, který leží v Manětínské oblasti tmavé oblohy, tak chce přilákat nejen zájemce o astronomii, ale i další návštěvníky.

S nápadem využít stínu stožáru jako "rafičky“ neboli gnómonu slunečních hodin přišel fotogram a pilot motorového padáku Václav Sidorjak. "Myšlenka vytvořit obří sluneční hodiny z televizního vysílače Krašov mne napadla ve chvíli, kdy jsem poprvé spatřil tuto velkolepou stavbu z ptačí perspektivy,“ sděluje Václav Sidorjak. S nápadem oslovil starostu Bezvěrova Jana Matouška. "Dnešní společnost hledá originalitu. Tyto obří sluneční hodiny ji nabízejí a to se mi na nich líbí,“ říká starosta.

"Dosud držely rekord sluneční hodiny na náměstí T. G. Masaryka v Třešti s gnómonem v délce 8,21 metru. Bezvěrovské sluneční hodiny jsou větší i než dosud největší známé sluneční hodiny na světě Samrat Yantra v prostorách královské observatoře v indickém Džájpúru,“ uvádí Robert Zauer, komisař České knihy rekordů, který se slavnostního odhalení hodin zúčastnil, aby mohl stvrdit jejich rekordní rozměry předáním certifikátu starostovi Bezvěrova.

"Krašovský vysílač je významná krajinná dominanta a to jsme chtěli využít,“ dodává Jan Matoušek. Více o hodinách i Krašově se mohou zájemci dočíst na nové odpočívce u vysílače. Na přípravě a realizaci unikátních hodin se podíleli členové Západočeské pobočky České astronomické společnosti.

 

Bezvěrovské sluneční hodiny v číslech:

342m                   výška gnómonu („rafičky“) slunečních hodin tvořeného vysílačem Krašov

197m                   nejkratší vzdálenost číslice ciferníku od gnómonu

266m                   nejdelší vzdálenost číslice ciferníku od gnómonu

2,8 ha                  plocha slunečních hodin vymezená gnómonem a číslicemi ciferníku

20. března 2017  započetí prací na vytvoření slunečních hodin

30. září 2017       dokončení slunečních hodin

140 tis. Kč           celkové náklady na realizaci včetně odpočívky.

FOTO: Radka Žáková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT