Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Problémů s cizinci v Plzni přibývá. Řešila to mimořádná konference

03.03.2017 17:52

Problémů se zahraničními dělníky i ubytovnami v poslední době přibývá. V Plzni se tak sešli poprvé odborníci napříč několika rezorty, aby situaci řešili. Dorazil i ministr vnitra.

DSC_0034

Průmyslové zóny, dělníci ze zahraničí, ubytovny, nekorektní jednání některých pracovních agentur a nárůst přestupků. Také to byla témata první mimořádné konference na téma agenturního zaměstnávání, která se odehrála v Plzni. Problémy spojené se zahraničními dělníky pálí řadu měst, Plzeň se teď chce ovšem pustit do aktivního řešení těchto problémů. 

Na konferenci se sešli odborníci z řady rezortů, pod které téma spadá. Na diskusi dorazil také ministr vnitra Milan Chovanec.

"Konference měla za cíl propojit zaměstnavatele agenturních pracovníků a město, abychom si řekli, jak tu situaci společně vnímáme. Druhá věc je, že jsme jasně upozornili, že ať už město, tak stát bude přitvrzovat. Pan ministr jasně deklaroval, že už jsou připravena opatření v souvislosti s provozováním pracovních agentur," zhodnotil po konferenci primátor Martin Zrzavecký, který odbornou diskusi inicioval.

Nárůst počtu cizinců v Plzni způsobuje problémy. Zejména v oblastech, kde jsou ubytovaní nebo tráví svůj volný čas. V takových lokalitách dochází k nárůstu přestupků, a to jak v dopravě, tak proti veřejnému pořádku. Podle výstupů z konference není cílem znemožnit zaměstnávání cizinců, ale dát tomu řád. Problémem je zejména příliv jednotlivců, kteří míří pouze za výdělkem. "Město Plzeň má integrační programy. Pakliže tady někdo chce žít, může. Musí být ale schopen se integrovat do prostředí, ve kterém žijeme my. To znamená, že musí respektovat zákony, měl by se naučit náš jazyk, měl by respektovat kulturu a hodnoty, která evropská společenství mají," poukázal primátor města s tím, že není problém, aby tady žily rodiny, které se adaptují.

"Bez pracovní síly ze zahraničí se neobejdeme. Jde nám ale o to nastavit určitá pravidla, mantinely, říci si, kde je hranice. Nejsem zastáncem masivního dovozu levné pracovní síly, pro nás je důležitá výroba s vysokou přidanou hodnotou, to je podle mě cíl, ke kterému musíme směřovat. Chceme, aby se cizinci integrovali, zapojili, přináší pro nás hodnotu, je v našem zájmu, aby tu zakořenili,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Podle něj je potřeba, aby agentury měly jasná pravidla. Ta mají nastavit připravovaná legislativní opatření. "Chceme, aby o cizince bylo postaráno i v době, kdy má osmihodinové volno, a nenacházel se jen v barech,“ dodal ministr.

Problémem jsou nejen nelegální hromadné ubytovny, ale i ubytovávání cizinců "na černo" v soukromých bytech...

V Plzni jsou desítky ubytoven. Největší koncentrace je v okolí Borských polích, kde jich je aktuálně oficiálně do dvou desítek. Počet nezákonných ubytoven, které dělníky často nechávají žít v otřesných podmínkách, se ale podle všeho nedá úplně odhadnout. Faktem ale je, že jich přibývá. A objevil se i další problém. Pro ubytování cizinců velmi často lidé pronajímají i soukromé byty.

"Roste nám počet nelegálních ubytoven. Je ale třeba upozornit i veřejnost. Majitelé bytů, kteří je pronajímají, mají i zákonné povinnosti. Pokud tam ubytovávají cizince, pak mají zákonné povinnosti vůči cizinecké policii a je to i otázka daňových záležitostí," upozornil primátor s tím, že město chystá také v tomto ohledu novou kampaň.

V Plzni se v poslední době zvýšil dohled nad ubytovnami. V kontrolách přitvrdila i policie. Ruku v ruce pak jdou také další bezpečnostní opatření, která se týkají například kontrol barů a podniků zejména v centru města.

FOTO: Magistrát města Plzně

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT