CARIMEX: Bagr se zakousl do hlavní budovy, brzy tu bude stát obchodní dům - FOTO a VIDEO

07.05.2024 12:53

Sklěněné peklo, Carimex, ostuda Plzně... pod těmito názvy je známá kontroverzní stavba u Rokycanské třídy, která léta chátrá. 7. květen se ale zapíše do historie této stavby, právě dnes totiž začala demolice objektu. Bagr už se zakousl do hlavní budovy, QAP byl u toho!

Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (26)
Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (26)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (25)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (24)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (1)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (2)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (4)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (3)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (5)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (6)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (7)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (8)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (9)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (10)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (11)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (12)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (13)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (14)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (15)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (16)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (17)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (20)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (21)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (22)Demolice skleněné peklo _Plzeň foto QAP (23)

Demolice největšího objektu, tedy sedmipatrové budovy, odstartovala. „Začínáme bourat dnes, konec bourání tohoto "pekla" by měl být 25. května. Pak budeme pokračovat, v září bychom chtěli mít stavební povolení a začít stavět. Před tím ale musíme ještě odkoupit městské pozemky, ten proces začne po zbourání tohoto "pekla". To bychom chtěli stačit do léta,“ prozradil QAPu Ivan Hlaváček, jednatel společnosti Intercora, který se začátku demolice osobně účastnil.

Více o kontroverzní budově čtěte ZDE.

Na místo dorazil i primátor města Plzně Roman Zarzycký, který začátek demolice označil jako konec devadesátek v Plzni. Přítomni byli také lidé z vedení plzeňské Čtyřky nebo zástupci stavební firmy.

„V první řadě bych chtěl poděkovat Ivanovi Hlaváčkovi a firmě InterCora, která s námi spolupracuje a intenzivně jedná. Dnes začneme bourat a z toho mám obrovskou radost. Tímto činem končí devadesátky," uvedl těsně před začátkem demolice primátor města Plzně Roman Zarzycký.

S objektem, který vlastně nebyl nikdy celý dostavěn, byly léta problémy. A problematická situace je i s pozemky. Část pozemků zde vlastní i město Plzeň, ty ale investorovi prodá až po demolici. Za jakou cenu je bude investor nakupovat, ještě není jasné. „Cena je dohodnutá v memorandu, ale je tam teď řečeno, že bude přesně určena znaleckých posudkem v době odkupu. Vzhledem k tomu, že nejsme daleko od podepsání memoranda, tak ta cena by měla být přibližně stejná, jen o trochu navýšená,“ uvedl dále Ivan Hlaváček.

„Jsem připravený poté, co splní investor základní podmínky, pro jednání na odkup městských pozemků přinést do zastupitelstva, pravděpodobně letos v červnu, doplnění memoranda, které vzniklo již během minulé koalice a prodáme investorovi dotčené území města a městské pozemky. Jsem rád, že pan Hlaváček dodržel slovo a objednal demoliční firmu,“ doplnil Roman Zarzycký.

Intercora chce po demolici v místě stavět obchodní centrum. „Jedná se o obchodní centrum včetně velkého supermarketu, budou tady fast foody a ostatní prostory retailového typu. A poté firma BC Real dostaví byty u řeky Úslava. Proto jsme i my nazvali obchodní dům Úslava,“ doplnil Hlaváček. Stavba by měla být rychlá, podle plánu by se mohlo otevírat o Vánocích roku 2025.

Dalším investorem je BC Real, tato společnost má v místě stavět byty.  „V zadní části u řeky Úslava vznikne cca 250 bytů. V přední části polyfunkční objekt, který bude zahrnovat obchody, kanceláře a také bytové jednotky. Investor je BC Real, dokumentace vzniká,“ upřesnil Pavel Šindelář ze společnosti Intercora.

Demolice budovy neprobíhá "dělovou koulí", bagry ji musí celou postupně rozebrat, důvodem jsou různé druhy materiálu. „Tento objekt je smontován z různých druhů materiálu. Museli jsme vyčistit budovu od polystyrenu. V dnešní době recyklace bude každý materiál recyklován. To znamená, že polystyren budeme recyklovat a předá se zpět výrobci. Demolice pojede postupně, budou se demolovat části po různých celcích,“ vysvětlil Petr Březina z firmy APB Plzeň, která provádí demolici.

Právě firma APB byla u začátku výstavby v devádeástých letech. „Podíleli jsme se na výstavbě části toho areálu a zemní práce a teď jsme se dočkali, že se to zase bourá," doplnil Březina.

foto a video: QAP

 

Areál Carimex začal vznikat na konci 90. let minulého století, část stavby byla ale vybudována bez stavebního povolení. Areál od původního majitele vykoupily společnosti Intercora, RP Letná a MS Letná, čímž vlastně vyřešily letité soudní spory. Od května 2022 je platná i dohoda investora s městem Plzeň.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT