QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Noc s operou slibuje velkolepou show! O vstupenky se opět strhl boj

15.06.2017 12:29

Víc jak tři stovky účinkujících, artisté, gymnasti, pyrotechnické efekty a především ohromný hudební zážitek. To slibuje další Noc s operou na amfiteátru v Plzni. Bude to mimořádné!

Operní megashow Noc s operou, kterou uvádí DJKT na lochotínském amfiteátru od roku 2015 a je vždy vrcholem divadelní sezóny, se stala skutečným tahákem pro diváky, a to nejen pro ty, kteří jsou zarytými fanoušky divadla nebo opery. Mimořádné představení vždy nabízí kromě perfektních uměleckých výkonů i unikátní show. A jinak tomu nebude ani letos.

Posláním náročného projektu je popularizovat operu mezi diváky, kteří považují prostory klasického kamenného divadla za příliš formální, ale strhující zážitek chtějí organizátoři nabídnout i skalním fanouškům tohoto žánru. "Velmi mě těší, že se nám na Noc s operou daří přilákat nové návštěvníky, kteří do divadla prozatím nechodí. Lochotínský amfiteátr se ukázal být ideálním místem, kde je možné si vychutnat klasickou hudbu v podání výborných pěvců, kvalitního orchestru a sboru DJKT a seznámit se tak s tímto žánrem neformálně,“ říká ředitel DJKT Martin Otava.

Večer bude mít dvě části. V první polovině večera zazní nejoblíbenější árie z oper Giuseppa Verdiho v podání plzeňské hvězdy Ivany Veberové a španělského tenoristy Davida Bañose. Vrcholem programu bude scénické provedení jednoho z nejslavnějších hudebních děl 20. století, kantáty Carmina burana. Geniální hudbu Carla Orffa podpoří působivé jevištní ztvárnění a atraktivní obsazení: sólových partů se ujmou Luisa Albrechtová, Tomáš Kořínek a italský barytonista Francesco Baiocchi. Kromě pěveckých hvězd evropského formátu vystoupí v mluveném partu oblíbený herec Martin Stránský.

Pyrotechnika jako pro kapelu Rammstein, patnáct obřích loutek, hořící kostýmy a mnoho dalšího! Noc s operou přinese nabitou show...

Scénu doplní projekce na pěti velkoplošných LED obrazovkách. Vizuální složku představení podtrhne videoart, světelné a laserové efekty, ale také pyrotechnická show. O tu se postarají "borci", kteří připravují efekty i pro známou kapelu Rammstein. Úplnou novinkou letošního ročníku bude využití obřích loutek. Celkem se v představení objeví patnáct třímetrových loutek.

Na galavečeru se podílí šest stovek lidí. Z toho víc jak tři stovky jsou jen účinkující. Na jevišti amfiteátru se představí i komparz složený z nadšenců, kteří dorazili na avizovaný konkurz. Za doprovodu orchestru DJKT pod vedením Jiřího Štrunce se představí operní i dětský sbor Divadla J. K. Tyla a sbor Nová česká píseň posílený o externí sborové zpěváky. Důležitou roli v inscenaci bude mít choreografie v podání souboru baletu a žáků Baletní školy DJKT.

Inscenace by měla evokovat atmosféru středověku, inspiraci našel režisér Tomáš Pilař například v obrazu Hieronyma Bosche Zahrada pozemských rozkoší. "Na jevišti se budou odehrávat výjevy vystihující ducha dob dávno minulých: tanec kolem májky nebo ruch na tržišti. Jedinečná kostýmní výprava čítá bezmála tisícovku středověkých kostýmů, a to včetně velmi efektních takzvaných hořících kostýmů,“ prozrazuje Tomáš Pilař.  

Návštěvnost operní show stoupá každým rokem. V loňském roce dorazilo na amfiteátr zhruba šest tisíc lidí a i letos je o vtupenky velký zájem. Na sezení přímo v hledišti už je v prodeji jen několik vstupenek. Stále se ale dají pořídit lístky takzvaně "na deku" za 200 korun. V tomto případě je kapacita v podstatě neomezená.

Rozpočet letošní Noci s operou je předběžně 3 a půl milionu korun. Podstatně se na financování podílí město Plzeň, Plzeňský kraj a také první plzeňský obvod. V letošním roce navíc Noc s operou získá i charitativní přesah. Za každou prodanou vstupenku přidá město Plzeň 20 korun na projekt Burza přání, který realizuje ve spolupráci s neziskovými organizacemi na podporu osamělých seniorů.

Noc s operou vypukne na amfiteátru v pátek 23. června ve 20:30

FOTO: DJKT

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24