Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Parkovací automaty v Plzni už přijímají bankovky! Výměna začala! FOTKY!

03.12.2013 11:02

Výměna starých parkovacích automatů za nové, které přijímají i bankovky, začala v centru Plzně. Do konce roku jich budou instalovány víc jak dvě desítky. Část z nich i na Roudné.

Výměna automatů probíhá také ve Veleslavínově ulici.
Na náměstí Republiky už fungují nové automaty, které přijímají také bankovky. V centru města už fungují první parkovací automaty, které přijímají také bankovky. Navolit si můžete přesně čas, jak dlouho budete parkovat. Dosloužil. Jeden ze starých parkovacíh automatů v Dominikánské ulici, který se vymění. ...těsně před demontáží... Nový automat musí mít i nové základy. Výměna automatů probíhá také ve Veleslavínově ulici. Nový automat ve Veleslavínově ulici. V okolí demontovaného automatu musí vždy fungovat alespoň jeden další. Nový automat ve Veleslavínově ulici. Demontáž starého automatu v Dominikánské ulici. Zarezlé šrouby se musí uvolnit. Někdy to zabere čtvrt hodiny, někdy mnohem déle... Po odstranění starého automatu přijde na řadu budování nových základů a teprve potom se postaví nový automat. Zhruba po dvou dnech. Nový automat je i na křižovatce Křižíkových sadů a dřevěné ulice pod náměstím Republiky. Nový parkovací automat.

V centru Plzně se rozjela první fáze výměny starých parkovacích automatů za nové. Ty se v současné době mění především v centru města. Do konce roku bych jich měla být v ulicích víc jak dvacítka. Další přibydou v příštím roce. Výměna nového automatu za starý zabere tři hodiny čistého času, ovšem trvá pár dnů. Musí se totiž udělat i základy.

O výměně starých parkovacích automatů za nové se v plzni mluvilo už hodně dlouho. Aktuální to začalo být v létě, kdy už bylo jasné, že automaty se budou nově instalovat a začaly se testovat. Nejprve ve zkušebně Parking Plzeň. Teď už se s nimi mohou seznamovat i řidiči přímo v centru města.

"Zatím je vyměněno několik automatů jen v centrální části města. Připravují se také postupně okolní ulice. Celkem pět jich bude osazeno na Roudné a zbylých dvacet pak na dalších místech. Jde o první vlnu, v příštím roce by se měly instalovat nové. Záleží ale na rozpočtu města," řekl QAPu Martin Pytlík ze společnosti Parking Plzeň.

V těchto dnech se pracovníci firmy, která automaty dodává, soustřeďují na ulice v okolí náměstí. První automat už je například ve Veleslavínově ulici, kde se montují další, nový je taká v Dřevěné ulici a přibydou další. Například v Dominikánské ulici. "Čistého času zabere výměna asi tři hodiny. Je to celkem rychlý. Musí se ale po demontáži udělat základy pro nový automat a ty tuhnou asi tak dva dny, teprve potom se může namontovat ten nový. Proto to také děláme postupně, vždy musí zůstat v oblasti nějaký automat funkční," vysvětlil QAPu přímo jeden ze zaměstnanců společnosti na místě.

Na omezení parkovacích automatů upozorňuje i společnost Parking Plzeň na svém webu: "V těchto dnech probíhá výměna starých parkovacích automatů za nové, a to na různých místech zdánlivě nahodile. To znamená, že po demontáži starého přístroje se některá část ulice, resp. zóny placeného stání, ocitne na krátkou dobu bez automatu na obvyklém místě. Uživatelé se proto musejí obsloužit u nejbližšího automatu téže zóny."

Jak na to? Placení bankovkou zvládne i technický "ňouma"...

V automatech se dá platit jen bankovkami sto a dvě stě korun. Má to předcházet situacím, kdy by si lidé automaty pletli spíš s "rozměňovači" na drobné.

Postup placení bankovkou není nijak složitý a funguje naprosto stejně jako u mincí. Do speciálního otvoru se vsune bankovka a na displeji se řidiči objeví konečný čas, do kdy by mohl parkovat s celkovou hodnotou bankovky. Tlačítkem minus pak navolí požadovanou dobu stání a automat mu s parkovacím lístkem vrátí i peníze.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte