Podvodníci úřadují na sociálních sítích! Podívejte se na jejich nové taktiky

23.03.2024 9:00

O více jak půl milionu korun přišli někteří obyvatelé Plzeňského kraje, kteří naletěli podvodníkům.

penize foto QAP

Policisté se napříč celým Plzeňským krajem zabývají denně několika případy podvodného jednání prostřednictvím internetu nebo sociálních sítí.

K první podvodné události došlo v pondělí 4. března, když mladá žena prodávala na jednom inzertním internetovém portálu kávovar. "Na inzerát zareagoval dosud neznámý kupující, který ženě po krátké komunikaci zaslal na email odkaz na přepravní společnost, kde poškozená následně vyplnila veškeré údaje o své kartě včetně CVC kódu. Poté byla přesměrována do internetového bankovnictví své banky, kde měla potvrdit platbu ve výši 700 euro. Poškozená tuto platbu zamítla. I přesto se jí z účtu tato částka odečetla. Po chvíli byla provedena druhá platba ve výši 2 tisíce korun. Mladá žena tak přišla o bezmála 20 tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová s tím, že stejným způsobem přišly o své peníze i další dvě ženy. První z poškozených žen prodávala dívčí bundu za 180 korun a přišla o 16 tisíc korun. Druhá z poškozených prodávala lyže. Přišla o 22 tisíc korun.

Další podobné případy podvodu se týkali prodeje nabízeného zboží. Podvodníci nabízeli k prodeji vstupenky na fotbalové utkání, psa nebo nabízeli pronájem bytu.

Další poškozený muž chtěl investovat do kryptoměn. "Poškozeného kontaktoval dosud neznámý pachatel, který vystupoval jako zaměstnanec jedné zahraniční společnosti. Podvodně ho navedl k převodu půl milionu korun na zahraniční bankovní účty. Za to mu slíbil zisk ve výši 33 tisíc euro nebo dolarů. Ve chvíli, kdy peníze dorazily podvodníkovi na účet, přestal s poškozeným komunikovat," doplnila Raindlová s tím, mezi obyvateli panuje mylná představa o tom, že zrovna jim se to stát nemůže. Podvodníci ovšem svoje taktiky zkoušejí na každého bez rozdílu věku i vzdělání.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24