Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Okruh Spejbla a Hurvínka má nové sochy. Podívejte se, jak vypadají - FOTKY

07.11.2022 6:11

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka v Plzni má 4 nové sochy, přibyl například Hurvajs kulturista u Šídlováku nebo Spejbl nedaleko Sofronky.

Okruh Spejbl Hurvínek nove sochy foto QAP (13)

„Sošky přibyly na čtyřech zastaveních zážitkového okruhu – u hráze Šídlovského rybníka, u Kolomazné pece, u vyústění lávky poblíž Sofronky a u rybníka Rozkopaný pod přírodní památkou Doubí,“ uvedl podrobnosti vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

Stezka je dlouhá pět a půl kilometrů, začíná u Šídlovského rybníka a byla otevřená vloni.

První novou sochu najdete za hrázi rybníka na stanovišti číslo 1. Tady je "Hurvajs kulturista", u kterého se také konalo 4. listopadu slavnostní představení nových soch. Děti z mateřské školky si dokonce vyslechly Spejbla s Hurvínkem. "Bonusem je interaktivita stezky, kdy si lidé pomocí QR kódu mohou pustit dialog mezi Spejblem a Hurvínkem,“ popsal primátor Roman Zarzycký, který přítomným dětem popřál hodně zážitků při putování po této stezce.

O víkendu už nové sochy obdivovaly děti, které tudy šly na procházku s rodiči. "Jé, Spejbl, ten je nový, ten tu nebyl," křičela šťastně malá holčička, která v neděli stezku procházela s babičkou a viděla nového taťuldu nedaleko Sofronky.

Správci městských lesů nové sochy nainstalovali před několika dny, slavnostní otevření doplněné stezky se uskutečnilo v pátek 4. listopadu za přítomnosti primátora Plzně Romana Zarzyckého, radního města pro oblast sportu Tomáše Morávka, starostky MO Plzeň 1 Ivany Bubeníčkové a dalších hostů. Na slavnostní představení soch přišly i děti z  91. MŠ v Plzni. 

Svolení využít pro stezku tématiku Spejbla a Hurvínka město získalo od ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka a držitelky ochranné známky Denisy Kirschnerové. Bylo to i z důvodu letošního výročí 130 let od narození Josefa Skupy.

Všechny sochy navrhla mezinárodně uznávaná scénografka Jana Bačová Kroftová a na jejich realizaci se podíleli čtyři sochaři.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka je volně přístupný. Vede kolem Šídlovského rybníka, přírodní rezervací Kamenný rybník vás zavede ke Kolomazné peci, ke smírčímu kříži v údolí Merán, pak k pískovcové skále Pupek a rybníčku Vydymáček v Arboretu Sofronka, kde jsou celkem dvě stanoviště.

„Z arboreta vede trasa přes nově vybudovanou lávku nad železniční tratí a čtyřproudou silnicí na Most k Třemošenskému rybníku a poté k rybníku Nováček u sídliště Košutka, kde putování končí,“ doplnil vedoucí Odboru sportu Magistrátu města Plzně Přemysl Švarc.

Nové sochy hradila Správa veřejného statku města Plzně, přišly celkem na 400 tisíc korun. Spolu s loňskou první etapou, tedy vytvořením stezky, umístěním tabulí a všech sošek Spejbla a Hurvínka na jejich stanovištích si realizace stezky vyžádala celkem 1,15 milionu korun.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství