QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pásovec štětinatý v plzeňské zoo se jmenuje Cyril

17.01.2017 20:19

Mládě se narodilo loni v září a je v pořadí třetím mládětem odchovaným od roku 2002 v plzeňské zoo. Návštěvníky zoo dokáží spící pásovci pořádně vystrašit.

pásovec

Chov pásovců obnovila Zoologická a botanická zahrada města Plzně v roce 2002 po zhruba 35 letech. V pořadí třetí mládě dnes pokřtil jménem řeckého původu starosta prvního městského obvodu Miroslav Brabec.

"K prvnímu samečkovi, který přišel v roce 2002, byla o dva roky později získána samice z Berlína. Dospělé pásovce pokřtil Martin Dejdar na Esmeraldu a Josého Armanda. Mládě narozené v srpnu 2005 obdrželo jméno Pedro. V roce 2011 byla odchována samička Bertička,“ popisuje historii chovu pásovců štětinatých mluvčí zoo Martin Vobruba. Zahrada v současnosti chová a množí i pásovce kulovité.

Pásovec je považován za bizarní zvíře. Dosahuje délky 40 centimetrů. Jeho tělo je pokryto pružným pancířem, který sahá od hlavy k ocasu. "Má nejvíce zubů ze všech samců – až 104 a disponuje vynikajícím čichem. Svými mohutnými drápy se umí zahrabat i do zdánlivě velmi tvrdé půdy a při hrabání dovede na několik minut zadržet dech. Ve spánku leží na zádech a volně chvěje končetinami, což několikrát nahlásili návštěvníci zaměstnancům zoo z obavy o jejich zdraví,dodává Martin Vobruba. Pásovci se podle něj rodí většinou po jednom nebo dvou mláďatech, a to i přesto, že oplozené vajíčko se v těle matky rozpadne až na 12 embryí stejného pohlaví.

FOTO: zooplzen.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24