Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Známe vítěze soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2019

09.09.2020 14:01

Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2019 získala Lokalita Bolevec určená pro bydlení v samostatných rodinných domech se zahradou a novostavba administrativní budovy Konplan, obě v Plzni.

C_Lokalita Bolevec-3

V internetovém hlasování získala nejvyšší počet hlasů také stavba Konplan a odnesla si i Cenu veřejnosti. Cenou poroty její členové ohodnotili novou knihovnu ve Spáleném Poříčí a Čestným uznáním rekonstrukci mateřské školy v Klenčí pod Čerchovem. Přírodní zahrada a budova mateřské školy v Klenčí pod Čerchovem získala ocenění odborné poroty, to předal 1. náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký. Cenu hejtmana Plzeňského kraje si odnesla Rekonstrukce mostu na trati Pňovany – Bezdružice a primátor města Plzně udělil cenu Bytovému domu Sylván v Plzni.

Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji ocenila Bytový dům v Radyňské ulici v Plzni a Svaz podnikatelů ve stavebnictví zase Bytový dům Papírnická v Plzni.

Letošní ročník soutěže nově získal záštitu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Odborná porota soutěže Stavba roku Plzeňského kraje letos posuzovala celkem 37 přihlášených děl. Z nich 19 nominovala na ceny, které byly slavnostně předány 8. září 2020 v Měšťanské besedě v Plzni. Z nominací porota zvolila dvě vítězné stavby.

Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2019 udělila rodinným domům v Lokalitě Bolevec v Plzni. Rozmístění domů na okraj pozemků nahrazuje 3,5 m vysoké protihlukové stěny, které by tu jinak musely vzniknout. „Ocenili jsme zejména originální schéma zástavby a výrazově čistou soudobou architekturu, která dokázala navázat na půvab starých statků a usedlostí," vysvětlil předseda poroty Miloslav Michalec.

Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2019 si odnesla nová administrativní budova firmy Konplan v Plzni na Borských polích za originální návrh a přesvědčivou realizaci. Vyniká unikátní fasádou tvořenou kovovými lamelami, které jsou místy prolomeny ostrůvky zeleně. „Cenu jsme udělili za suverénní architektonický počin, jenž – i díky svým urbanistickým kvalitám – výrazně překonává měřítko regionu," řekl o stavbě člen odborné poroty Petr Klíma. Titul slavnostně předal náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický, jako zástupce ministerstva, pod jehož záštitou se letošní ročník soutěže nově koná.

Stavba Konplan se líbila také lidem, kteří hlasovali na webových stránkách soutěže. Získala největší počet hlasů a vysloužila si Cenu veřejnosti. Celkem se do hlasování zapojilo 2638 lidí a nejúspěšnější stavba Konplan oslovila přes 400 z nich.

Přihlášené, nominované i oceněné stavby a další informace o soutěži jsou zveřejněné zde.

Fotky: Hana Kulawiaková, Stavba roku Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte