QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pietní akt u Pomníku generála Pattona nalákal opět davy - FOTKY

06.05.2017 20:25

V sobotu proběhl v Plzni hlavní pietní akt v rámci Slavností svobody. Nechyběli ani veteráni, kteří do Plzně dorazili. Podívejte se na fotky!

Pomník generála Pattona (4)
Pomník generála Pattona (4)Pomník generála Pattona (1)Pomník generála Pattona (2)Pomník generála Pattona (3)Pomník generála Pattona (5)Pomník generála Pattona (6)Pomník generála Pattona (8)Pomník generála Pattona (7)Pomník generála Pattona (10)Pomník generála Pattona (9)Pomník generála Pattona (11)Pomník generála Pattona (13)Pomník generála Pattona (14)Pomník generála Pattona (12)veteran

Při hlavním pietním aktu nechyběl stejně jako v minulých letech americký veterán Earl Ingram, nadporučík 2. pěší divize. Opět se ujal slova a promluvil k zástupům diváků za americké i belgické veterány, kteří letos do západočeské metropole dorazili.

"Jsem vám velmi vděčný, že jste nám umožnili, abychom na vaše oslavy přivezli naše rodiny. A mohu vás ujistit, že naši rodinní příslušníci cítí při setkání s Plzeňany úplně totéž, co jsme cítili před 72 lety a co cítíme dodnes,“ řekl ve svém proslovu. Zmínil zejména vřelé přijetí, upřímné přátelství a pohostinnost.

"I když se i my veteráni postupně vydáváme na dalekou plavbu, ze které není návratu, stává se tak v našich myslích s hlubokým klidem, protože víme, že tady v Evropě a České republice jsou lidé vděčni za to, co jsme kdysi pro ně udělali,“ dodal. Plzeňanům navíc popřál navždy svobodu a nabádal je k ostražitosti. Vysloužil si potlesk stovek účastníků pietního aktu, kteří při jeho slovech mávali americkými vlaječkami. 

Za město Plzeň poděkoval přítomným veteránům hostitel Slavností svobody primátor Martin Zrzavecký. "Děkujeme vojákům, kteří riskovali život při osvobozování pro ně tehdy neznámých zemí. Svoboda je hodnota, kterou si musíme stále připomínat, vážit si jí a bránit ji. V kontextu současného dění ve světě je vidět, že není ani v dnešní době samozřejmostí,“ uvedl primátor.

Chargé d’Affaires Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze Kelly Adams-Smith vyjádřila vděčnost za to, jak Plzeň ctí památku amerických veteránů a padlých vojáků, kteří zde ve městě i v kraji bojovali v květnu roku 1945 za svobodu.

FOTO: Jaroslav Kreisinger, Martin Pecuch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24