Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvúli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

02.06.2024 11:10

Region zasáhly bouřky!

Výstraha před bouřkami platí v celém Plzeňském kraji až do dnešní 20. hodiny

Boj proti kůrovci Na Ztraceném pokračuje

25.06.2012 7:47

Na Šumavě začíná Správa NP Šumava další boj s kůrovcem. Začíná se kácet a odkorňovat stromy na stojato. Označeno je zatím asi 1500 stromů. Jde opět o lokalitu Na Ztraceném.

odkorňování smrků na stojato 1

Na Ztraceném na Šumavě se začíná asanovat, boj s kůrovcem pojračuje. Velká část stromů bude odkorněn, některé ale padnou. Označeno je zatím 1500 stromů.

Některé stromy se budou odkorňovat na stojato, ale některé budou pokáceny. Parku se ale podle jeho vyjádření podařilo zde najít takovou variantu, která bude vůči přírodě co nejšetrnější a zároveň ekonomicky přijatelná. "K metodě loupání na stojato další postup asanace, který je také šetrný k ochraně přírody," popisuje Pavel Pechoušek, mluvčí NP Šumava s tím, že tato varianta povede k utlumení kůrovcové kalamity a přitom zde nedojde k žádným excesům.
Plošné rozložení systému asanace kůrovcové kalamity Na Ztraceném bude připomínat pavučinu, nebo šachovnici. Skupina dělníků asanuje vždy maximálně patnáct stromů. "Na ni pak naváže část lesa, kde budeme pouze loupat na stojato. Tato část bude velká jako maximálně dvě výšky stromu, které na této lokalitě rostou," uvádí Pavel Pechoušek. "Na Ztraceném v žádném případě nebudeme vytvářet holiny," důrazně dodává Pechoušek.
Momentálně je Na Ztraceném označeno asi 1500 stromů. Kolik jich ještě přibude nelze v tuto chvíli říct, vše bude záležet na počasí.

Z jednoho nezpracovaného stromu je v další generaci kůrovce napadeno 10 dalších. Úkolem správců šumavského parku je zachovat přírodu ve stavu, díky kterému ji osídlili vzácné rostliny a živočichové. Ti jsou vázaní na zelený les.
"Když necháte zničit lidem střechu nad hlavou, odstěhují se, kdybychom nechali zničit střechu nad hlavou rostlinám a živočichům tím že necháme les zlikvidovat kůrovcem, mnohdy se ani přestěhovat nestačí. To není ochrana přírody, ale hazardování," uvádí Jan Stráský.
Podle směrnice o ponechání hmoty k zetlení, zůstane část stromů na místě. Část dřevní hmoty se odveze pryč. "Důležitý bude hlavně ohled na ochranu přírodního prostředí. Již teď se například ze Ztraceného odváží dřevo z loňska pomocí koní," říká mluvčí Pechoušek.
Jednání ohledně dalšího postupu Na Ztraceném dále pokračují se všemi zainteresovanými stranami a na všech možných úrovních.

Správa NP oznámila svůj postup také polici a Hnutí DUHA.

foto: Pavel Němeček orfoto.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství