QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň by přece jen mohla mít svoji městskou tržnici

26.04.2017 7:01

Projekt městské tržnice v Plzni nějakou dobu dřímal, teď už se ale o něm znovu začíná mluvit. Město o tématu jednalo s krajem a projekt by se mohl hnout dopředu.

foto-qap-cz (11)

O městské tržnici se poměrně živě diskutovalo už v minulosti. Plány ale nebyly konkrétní a město především váhalo z důvodu nejasného zájmu veřejnosti. Z analýzy, kterou vypracovala Západočeská univerzita v Plzni, ale nyní vyplývá, že lidé by tržnici uvítali.

"Analýza jasně ukazuje, že občané města chtějí městskou tržnici, ale na druhou stranu očekávají, co jim tržnice kromě regionálních potravin nabídne. Je k diskusi, jestli jsme schopni takový prostor provozovat my jako město nebo s partnerem. To znamená, že bychom vypsali výběrové řízení na provozovatele městské tržnice," říká primátor města Martin Zrzavecký.

Na téma městské tržnice došlo i na nedávném setkání s vedením Plzeňského kraje, kde se jednalo o spolupráci města s krajem. "Jestliže má být projekt postaven na regionálních potravinách, tak kraj musí být součástí," vysvětluje primátor s tím, že právě kraj by měl zacílit na malovýrobce na venkově a podpořit je. Na téma tržnice tak dojde i na nejbližším jednání města s krajem.

Jednou z variant umístění tržnice je bývalé depo v Doudlevcích...

V současné době už se monitorují lokality, kde by tržnice mohla fungovat. Jednou z variant je tradičně bývalé depo dopravních podniků. "Máme vytipovaná místa, kde by to šlo. Například jedno z nich je DEPO2015. Tam už proběhly festivaly orientované na jídlo a víme, že to tam funguje. Na druhou stranu víme, že depo už je dnes přetížené. Buď upravíme chod části depa, aby tam tržnice mohla být provozována, nebo budeme hledat jiné místo," dodává primátor Plzně.

Najít konečné pravou lokalitu ale nemusí být úplně jednoduché. Základem bude dopravní dostupnost jak pro auta, tak z hlediska MHD a kapacita prostor. Nicméně samotné zřízení tržnice by podle primátora nebyla nijak výrazně nákladné.

"Já bych byl rád, aby třeba od roku 2018 tržnice byla. Minimálně abychom spustili zkušební provoz. Jsem dokonce přesvědčený, že by to uvítali i prodejci v kamenných obchodech, kteří by mohli ušetřit na nájemném. Byla by to zároveň podpora podnikání," uzavírá primátor města.

Podle aktuálních plánů by tržnice měla fungovat každý den během pracovního týdne celoročně. Měnit by se tak mělo i zboží podle sezóny. 

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24