QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

08.05.2024 13:57

Pozor na dálnici D5!

Na 138. km dálnice D5 ve směru jízdy na Rozvadov, kde je z důvodu opravy komunikace sveden provoz do jednoho jízdního pruhu, došlo k poruše nákladního vozidla. Řidiči mohou sjet na exitu Mlýnec (136. km) a následně na dálnici opět najet na Sv. Kateřině. Na odstranění závady vozidla se intenzivně pracuje.

Plzeň je v kvalitě života mezi krajskými městy na prvním místě

16.08.2017 12:41

Město Plzeň se v minulém roce dostalo na první místo v žebříčku Systému hodnocení kvality života ve městě. Ve srovnání je zahrnuto celkem krajských 13 měst.

P9116145

Výsledky srovnávání zahrnují celou řadu faktorů. V mnoha ohledech se podle výsledků Plzeň zlepšila. I tak ale dál existuje prostor pro zlepšování.

"V tomto srovnání je zahrnuto 13 krajských měst, kvalita života se porovnává na základě sedmi hlavních kategorií – územní rozvoj, zdravotnictví, finance, životní prostředí, obyvatelstvo, podnikatelské a sociální prostředí. Dohromady se jedná o 50 srovnávacích indexů. Celkové umístění je průměrem hodnot ze všech zmíněných oblastí,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která systém technicky zajišťuje.

Mezi jednotlivými indexy nechybí například dlouhodobá nezaměstnanost, procento zastavěné plochy, zemědělské půdy, lesů a vod, průměrný důchod, trestné činy na 1000 obyvatel, počet lékařů a lůžek na 1000 obyvatel, emise oxidu siřičitého nebo polétavého prachu, výdaje na ochranu životního prostředí na obyvatele a další. Nejlepší průměrné hodnoty vykazuje město Plzeň v oblasti financí a podnikatelského prostředí, velmi dobře je na tom také z hlediska obyvatelstva nebo územního rozvoje.

"Samozřejmě je skvělé sledovat, že se vývoj západočeské metropole ubírá tím správným směrem. Nashromážděné údaje ale poukazují i na témata, kterým musíme více věnovat pozornost,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

S ostatními krajskými městy nicméně Plzeň pokulhává například z hlediska výdajů na vzdělávání nebo v oblasti životního prostředí. "Přestože si ve srovnání měst v tomto nevedeme úplně nejlépe, z údajů je možné vysledovat, že se nám všechny sledované indexy v roce 2016 vyjma jednoho začaly zlepšovat. Týká se to například emisí polétavého prachu i třeba emisí oxidu siřičitého,“ řekl Pavel Šindelář.

Data, se kterými systém pracuje, jsou ověřitelná a průkazná. "Čerpáme je z Českého statistického úřadu, Ministerstva financí České republiky a z Českého hydrometeorologického ústavu, přičemž je průběžně aktualizujeme. Systém hodnocení kvality života ve městě je umístěn na stránkách https://opendata.plzen.eu, momentálně jsou dostupné hodnoty z let 2010 až 2016. Jednotlivá města jsou v grafu vyznačena křivkami, čím nižší hodnotu daná křivka má, tím lépe,“ vysvětlil Tomáš Benedikt, vedoucí Úseku rozvoje Správy informačních technologií města Plzně.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT